COMPENSAREA ENERGIEI, ÎNCĂ UN AN

0
223

Românii vor beneficia de compensarea prețului la energie și gaze naturale, pana la 31 august anul viitor, insa numai pana la un anumit consum lunar. Executivul a scăzut plafonul până la care se acordă ajutor de la stat, până la un consum de 255 de kwh și nu 300 de kwh așa cum a fost până acum. Astfel pentru un consum lunar de până în 100 kwh, se vor plăti 68 de bani, pentru un consum cuprins intre 100 și 255, populația va plăți 80 de bani, iar ce depășește 255 kwh, va avea  prețul de piață.

Deși primul ministru Nicolae Ciucă a declarat că de modificările aduse ordonanței vor beneficia 98 la sută dintre gospodării, specialiștii estimează că 90% dintre români s-ar încadra în noul prag de consum, dacă ar avea în casă aparatură eficientă energetic. IMM –urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti 1 leu/ kwh doar pentru 85 la sută din consum, pentru restul de 15 % se va achita prețul din contract. Excepție vor face spitalele publice și private, unitățile de învățământ și instituțiile care asigură servicii sociale, care vor plăti 1 leu pe kilowatt ora pentru consumul integral. În ceea ce priveste gazele naturale, populația va plăti 0,31 lei /kwh, pentru care nu există limită de consum, iar firmele 0,37 lei, până la un consum anual de 50 000 de MWh.

Ordonanța mai introduce o noutate pentru furnizoii de energie. Guvernul a stabilit un plafon maxim al prețului de achiziție pentru energiei, de 1300 de lei Mwh. Tot ceea ce va depăși acest preț nu va mai fi decontat de stat. Ordonanța mai vine cu o măsura importantă – toate firmele, de la producători, traderi și furnizori vor plăti o așa-zisă contribuție de solidaritate. Asta înseamnă o taxă specială care să ajute statul să strângă bani pentru a acoperi schema de compensare a facturilor.  De asemenea, vânzarea succesivă a unor cantități de energie către traderi cu scopul  de a mări prețul se sancționează  de către Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei, cu amendă de 5% din cifra de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 66 = 67