STAGIU MILITAR VOLUNTAR PENTRU TINERI

0
223

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani se vor putea înscrie voluntar la un stagiu de pregătire militară. Timp de patru luni, vor putea înțelege ce înseamnă viața cazonă. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că un proiect privind stagiul militar voluntar a fost pus în transparență, fiind posibil ca aceasta să fie adoptat de Parlament în toamnă. El a mai precizat că tinerii care vor să ia parte la stagiul militar voluntar vor primi, cel mai probabil, sume cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei pe lună.

Iar la finalizarea programului de pregătire militară vor primi și o indemnizație: echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, ceea ce înseamnă un câștig net de aproximativ 12.000 de lei. Militarii voluntari vor fi însă obligați să se prezinte la unitățile militare de câte ori sunt chemați, inclusiv în caz de mobilizare pentru război. Scopul final este  acela de a asigura o rezervă a Armatei României mult mai bună atât din punct de vedere calitativ, dar si  mai numeroasă.

Vasile Dîncu a mai precizat că MApN a schimbat regulile pentru rezerviștii militari, care înainte nu puteau pleca la muncă în străinătate. Ei trebuie sa se prezinte in 15 zile de la notificare, în cazul unei mobilizări. În luna mai, Ministerul Apărării a anunțat că organizează o nouă campanie de recrutare și selecție pentru persoanele care vor să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

La prezentarea la centrul militar, voluntarii care vor să facă stagiul militar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta mai multe documente:

  • actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
  • acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă;
  • permisul de conducere valabil, eliberat de autoritățile române;
  • livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Ministrul Apărării spune că adresabilitatea este până acum  destul de bună. Pentru cele 800 de locuri puse la dispoziție  s-au înscris deja 1200.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =