PASTILA DE IOD, SUBIECT DE BĂȘCĂLIE LA SATE

0
244

Avertismentul Ministrului Sănătăţii, care le-a transmis celor sub 40 de ani să cumpere pastile de iod, nu prezintă niciun interes la sate. Oamenii nu vor să audă nici în ruptul capului de medicamente şi sunt hotărâţi să se protejeze cum ştiu mai bine. La Pietroasele, în județul Buzău, subiectul despre pastila împotriva radiațiilor a devenit temă de aprige dezbateri mai ales în locurile frecventate de tineret, în fața agențiilor de pariuri sau la frizeria din centrul comunei.

Cei mai mulți dintre tinerii de la țară știu că pastila de iod trebuie musai luată dacă ai mai puțin de 40 de ani. Doar atât, căci despre proprietățile ei, când și ce se întâmplă dacă nu este administrată doza de iodură, nu se știe mai nimic. Tocmai lipsa informațiilor minime îi face pe mulți să ignore avertismentul autorităților.

Mult mai interesați de subiect par a fi cei trecuți de 40 de ani, adică cei cărora nu li se adresează acest program de prevenție în caz de explozie nucleară. Pilula de iod este mult dezbătută și de această categorie de persoane, când se întâlnesc la cârciumă, însă pe ei îi macină altceva: de ce nu beneficiază și bătrânii de leacul împotriva eventualelor emisii de radiații.

Interesul scăzut de la țară pentru pastila de iod se reflectă în cererile aproape inexistente la farmacii. Reprezentanții acestora spun însă că, și dacă ar da lumea năvală să ceară pastilele de iodură de potasiu, tot nu ar avea de unde să le ofere. Singura farmacie din comuna buzoiană Breaza nu a primit nici măcar o doză.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis recent că sunt 2.500 de farmacii în toată ţara în care se găsesc pastilele de iodură de potasiu, pe care oamenii le pot ridica gratuit, pe baza reţetei de la medicul de familie. Din păcate, în mediul rural, multe farmacii nu vor fi aprovizionate cu acest medicament, deorece nu au primit acest drept.

Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =