CREȘTEREA PREȚURILOR A STAGNAT ÎN IULIE

0
248

După luni complicate, inflația dă, în sfârșit, semne de scădere. Conform datelor Institutului Național de Statistică, creșterea prețurilor a încetat în luna iulie, față de luna anterioară, ba chiar pentru prima dată, anul acesta s-au înregistrat ieftiniri. Cel mai mult a scăzut, de la o lună la alta, prețul cartofilor, cu peste 12 procente. Legumele sunt mai ieftine, în medie, cu aproape 2%, și tot cu 2% s-au ieftinit și carburanții. S-a văzut reducerea de 50 de bani aplicată de luna trecută la pompă pentru benzină și motorină.

Pe de altă parte, prin comparație cu anul trecut, prețurile sunt mult mai mari. La cartofi, de exemplu, deși s-a văzut o ieftinire de la o lună la alta, prețul este mai mare față de vara trecută cu peste 41%, iar uleiul s-a scumpit cu 51%. Plătim mai mult ca în 2021 și pentru alte alimente de bază, cum ar fi pâinea şi carnea, inclusiv cea de pește. Din păcate, continuă să se scumpească gazele naturale, care ar mai putea pune presiune pe inflație și în viitor. Deja se înregistrează un plus de 70% față de vara trecută.

Și carburanții sunt mai scumpi cu 35%, și aproape la fel de mult s-au scumpit biletele de avion, în special în ultimele luni. Facturile la energie electrică sunt, de asemenea, mai mari. Deși a fost în continuă creștere încă de vara trecută, iată că inflația va avea parte de o perioadă de stagnare în următoarele luni, conform prognozei BNR, ca mai apoi, la finalul anului, inflația să scadă ușor. Așa cum arată lucrurile acum, pare că ce a fost mai greu a trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 54 = 57