EXPOZIȚIA FOTODOCUMENTARĂ „JÓZEF PIŁSUDSKI – OM DE STAT AL POLONIEI ŞI AL EUROPEI”

0
237

Muzeul Județean Buzău anunță deschiderea expoziției temporare „Jozef Pilsudski – om de stat al Poloniei şi al Europei”, realizată în colaborare cu Institutul Cultural Polonez din București. Expoziția, organizată cu prilejul Zilei Armatei Polone, va fi etalată în aer liber, pe gardul Muzeului Județean Buzău, rămânând deschisă publicului în perioada 12 august – 21 septembrie 2022.

Proiectul expozițional cuprinde șaisprezece panouri cu reproduceri ale unor documente, fotografii, hărți, planuri de operaţiuni militare și texte, pregătite de Muzeul „Józef Piłsudski” din Sulejówek, ce evocă personalitatea renumitului comandant și om de stat polonez care a făcut posibilă revenirea Poloniei pe harta Europei.

Născut la 5 decembrie 1867, în localitatea Zułowo, Józef Klemens Piłsudski era al patrulea copil al unor mici proprietari de pământ, Józef Wincenty și Maria Bilewiczówna. Părinţii săi au suferit profund drama înfrângerii Răscoalei poloneze de la 1863, îndreptată împotriva regimului de ocupaţie ţarist (tatăl său fusese comisar al Guvernului Naţional Polonez). Acest sentiment s-a transmis şi tânărului Josef, marcându-i pentru totdeauna destinul.

Nu există o personalitate mai cunoscută, în istoria Poloniei secolului XX, decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935), devenit simbolul independenței Poloniei, cucerită în anul 1918. Aceasta s-a întâmplat după 123 de ani de așa-numite anexări, adică împărțiri ale pământurilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor.

De asemenea, Piłsudski a avut un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial. Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de ex., în noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație, chiar și printre adversarii săi.

Józef Piłsudski a avut merite deosebite pentru întregul continent. În anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „Miracolul de pe Vistula”, și-a apărat propria țară, dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor timp de câteva decenii. A fost prieten al familiei regale a României, și-a petrecut mai multe vacanțe în țara noastră și a efectuat patru vizite oficiale în România (1922, 1928, 1931, 1932).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

78 + = 86