OLIMPICII, ADMIȘI LA LICEE FĂRĂ EXAMEN

0
334

Unii dintre elevii ce termină clasa a VIII-a se vor putea înscrie la ce liceu doresc fără susținerea evaluării naționale sau a concursului de admitere la vreun colegiu național, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică. Mai exact, vor putea intra astfel la liceu elevii cu rezultate bune la olimpiadele naționale și cele internaționale.

Potrivit proiectului de lege, absolvenții clasei a VIII-a se vor putea înscrie în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale sau a concursului de admitere la colegiul național, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a unei olimpiade școlare sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Acești elevi se vor putea înscrie în clasa a IX-a la orice liceu doresc chiar și în cazul în care astfel se depășește numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune ori clasă.
Totuși, elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale ori la competițiile internaționale vor putea fi înscriși doar la filiera, profilul sau specializarea ce corespunde specificului olimpiadei naționale ori competiției internaționale la care au obținut rezultatele ce le dau dreptul să se înscrie, fără examen sau evaluare, la liceu.

Reintroducerea examenul de admitere în clasa a IX-a este o altî măsură propusă prin același proiect de lege. Astfel, în plus față de distribuirea elevilor în baza rezultatelor de la evaluarea națională, elevii vor putea concurs de admitere la colegiile naționale, dar nu și la licee.Exa menul de admitere la colegiu se va organiza înainte de evaluarea națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 + = 41