AUGUST VINE CU NOI SCUMPIRI

0
287

1 august vine cu o serie de modificări fiscale care fac că viaţa românilor să fie mai scumpă. Viciile sunt primele pentru care vom plăti mai mult. Acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete ajunge la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei. Asta înseamnă ca vom plati cu  62 de bani mai mult  pentru un pachet de ţigări. Nivelul accizelor se va modifica la data de 1 aprilie a fiecărui an, până în 2025.

Şi alcoolul se scumpeşte. Acciza la alcool va creşte, iar asta va atrage prețuri mai mari cu 20 la sută. Cresc şi taxele reţinute de stat de pe urma câştigurilor obţinute din jocurile de noroc. Astfel, pentru venituri de până în 10 mii de lei statul va reţine 3% din câştig, în timp ce pentru venituri care depăşesc suma de 66.750 lei statul va reţine 11.650 lei plus 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Modificările Codului fiscal îi vizează şi pe românii care au job-uri part-time.

Potrivit Ordonanţei de  modificare a Codului Fiscal, începând cuveniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

Sunt şi câteva excepţii: elevii, studenţii cu vârsta până la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi. Efectul se va simți la declararea și plata taxelor salariale la termenul din 25 septembrie 2022. Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără şi reducerea la 10.000 de lei a pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.

Prin aceste modificări fiscale, statul îşi doreşte să adune bani în plus la buget, însă analiştii financiari spun că măsurile adoptate de executiv nu vor avea rezultatul dorit, ci dimpotrivă. După scumpirile în lanţ, va urma un val de concedieri, care va afecta întreaga economie a ţării. În plus, prin creşterea taxelor şi impozitelor ar putea să crească munca la negru, iar asta va atrage după sine bani mai puţini în visteria statului. Ordonanţa de modificare a Codului fiscal a fost adoptată de Guvern pe 15 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 41