DE CE NU ESTE BINE SĂ CONSUMĂM BĂUTURI RECI PE CANICULĂ

0
290

Canicula încă ne dă bătăi de cap şi cu toţii ne dorim să savurăm o băutură rece în care să mai adăugăm şi câteva cuburi de gheaţă. Medicii nutriţioniști spun că nu este bine să facem acest lucru pentru că, de fapt, băuturile reci nu ne vor răcori pe măsura aşteptărilor.

  • Astfel, cu fiecare grad în plus adăugat temperaturii de afară, cu atât mai rece ne dorim apa sau sucul pe care dorim să le consumăm. Doar că răcorirea va fi doar pentru moment. Pentru a ne răcori, trebuie să fim bine hidrataţi, pentru că doar prin transpiraţie corpul poate pierde o parte din căldură – deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.
  • Organismul are o funcţie de termoreglare cu obiectivul de a menţine constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzeşte.
  • Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciunedeci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 50 = 60