INVAZIE DE CIORI NEMAINTÂLNITĂ ÎN APROPIERE DE COMUNA FLORICA

0
393

O invazie de ciori, nemaivăzută de localnicii din sudul județului Buzău, distrug totul în cale. Păsările migrează în tot Bărăganul, însă acum au găsit sursă de hrană și apă lângă niște parcele de floarea soarelui și tomate de câmp, aproape de comuna Florica. Ca niciodată până acum, proprietarii unei plantații plantații legumicole se plâng mai mult de pagubele produse de ciori, decât de efectele secetei pedologice care a pus stăpânire pe toată regiunea.

Miile de înaripate nu poposesc de multă vreme pe terenurile de lângă Florica, însă au provocat rapid un prăpăd de nedescris. Lanurile de floarea soarelui, acolo unde nu au fost calamitate de secetă și au format semințe, au căzut pradă invaziei de ciori. Păsările au mușcat bucăți întregi din pălăriile plantelor.

Fermierii buzoieni sunt neputincioși în fața valului de păsări dăunătoare. Bostănăriile din sudul județului Buzău sunt păzite cu sperietori improvizate din pungi agățate pe araci înfipți din doi în doi metri în pământ. Goarnele fac și ele parte din arsenalul sătenilor care vor să țină ciorile departe de recoltă.

Când ciorile își fac apariția, se înnegrește cerul, se plâng fermierii din Bărăganul buzoian. Pentru că nu par deloc intimidate de clasicele sperietori, mulți  dintre agricultori recurg la tunuri cu gaz care produc zgomote puternice. Două astfel de instalații am găsit pe tarlaua unui tânăr proprietar de bostănărie, din Florica. Spune însă că îl costă o mie de lei săptămânal să încarce buteliile cu gaz.

Tot mai mulți fermieri se gândesc să le ceară autorităților analize serioase asupra efectelor pe care păsările dăunătoare, precum ciorile și graurii, dar și iepurii de câmp, le produc culturilor agricole. Tot seceta le cauzează acestor viețuitoare un comportament mai agresiv, sunt de părere agricultorii, din cauza epuizării surselor de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 + = 73