STIMULENT FINANCIAR PENTRU SCHIMBAREA RABLELOR

0
532

De luna viitoare, proprietarii maşinilor mai vechi de 15 ani pot primi 3.000 de lei dacă le casează. Programul Rabla Local, lansat de Ministerului Mediului stabilește că cei care vor casa și radia din circulație o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi un stimulent în valoare de 3.000 lei.  1500 de de la primăria localității în care își au domiciliul si 1500 de la Administratia Fondului de Mediu. Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. În schimb, vor avea o interdicție: nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Cetăţeanul se duce la primărie, declară maşina respectivă, o casează, iar cu bonul de la casare se duce înapoi la primărie. Administratia locala  face apoi aplicaţia către Administraţia Fondului pentru Mediu. O persoană care va dori să obțină stimulentul pentru casarea unei mașini în cadrul programului Rabla Local trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea; să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective; să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local; să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus.

La acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele. Programul Rabla Local a rezultat în urma asumării României, prin PNRR, că până în 2036 va casa un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani, alaturi de cele doua programe existente,  respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus. Unii dintre activiştii de mediu sunt de părere că programul Rabla Local nu va avea succes, din cauza faptului că suma dată la schimb este prea mică. La finalul anului trecut, parcul auto naţional avea 7,6 milioane de autoturisme, dintre care 2,1 milioane erau mai vechi de 20 de ani, 2,2 milioane aveau între 16 și 20 de ani și aproape 1,8 milioane aveau între 11 și 15 ani vechime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =