CEAPA DE BUZĂU, AFECTATĂ DE O INSECTĂ MINUSCULĂ

0
180

Este prăpăd în grădinile cu legume, din cauza dăunătorilor. De vină, chiar dacă nu direct, este tot vremea caldă și uscată din ultima perioadă. Grădinarii de lângă Buzău sunt disperați că ar putea avea pierderi mari la ceapa de apă, care este pur și simplu mâncată de trips, niște insecte minuscule foarte greu de combătut. Necazul căzut pe capul domnului Mihai, vechi cultivator de ceapă din Buzău, este provocat de trips, insecte mici care distrug plantele din grădină. Ceapa trebuia să aibă acum frunza verde și înaltă, însă acest dăunător a produs deja efecte.

Fermierul buzoian spune că, din cauza acestor insecte minuscule, a început să înregistreze pierderi pe lotul de 3.000 de metri pătrați cultivat cu ceapă de Buzău. Speră să limiteze daunele, prin creșterea cantității de insecticid și stropirea culturii cu o frecvență mai mare. Combaterea tripsului este extrem de dificilă, spun specialiștii. Insectele au început să tolereze produsele chimice folosite pentru distrugerea lor. Tripsul le dă mari bătăi de cap nu numai producătorilor de ceapă, ci mai ales fermierilor care deţin culturi în spaţii protejate.

Acesta produce pagube importante în solariile cu roșii și ardei. Mircea Tatu, un importamt producător de legume din județ, a căutat permanent soluţii de combatere, iar cea mai eficientă, dar și costisitoare este folosirea unor insecte care mănâncă trips. Cultivatorii de ceapă de lângă Buzău speră să salveze din culturi și să obțină suficientă marfă la toamnă, măcar cât să le ajungă pentru amortizarea cheltuielilor pentru combaterea dăunătorilor, care nu sunt deloc ieftine. Ei nu exclud o scumpire a acestei legume, care a devenit un brand al județului Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rezolvă Captcha 7 + = 14