INVESTIGAȚII GRATUITE PENTRU O BOALĂ CUMPLITĂ

0
342

Cea mai întâlnită formă de cancer din România, cancerul colorectal, poate fi acum investigată gratuit, la Spitalul Muncicipal din Rm. Săratm, în cadrul unei campanii de screening. Campania se va desfășura în perioada 13- 22 iulie, la inițiativa medicilor chirurgi, Adnan Al Aloul și Diana Gabriela Munteanu. Astfel, cei doi medicii își propun să vină în sprijinul comunității prin efectuarea de colonoscopii gratuite.

Colonoscopia se recomandă a fi efectuata după vârsta de 50 ani, o dată la 10 ani. În cazul persoanelor care prezintă un risc crescut de cancer de colon sau rect, este nevoie ca investigația sa fie repetată cu o frecvență mai mare de la 1 la 5 ani. Conform ghidului european de screening al cancerului colorectal, atunci când există o rudă de gradul I, diagnosticată cu cancer colorectal, se va face colonoscopie începând cu vârsta de 40 ani sau cu 10 ani mai repede decât vârsta de diagnostic a rudei deja diagnosticate.

Persoanele care suferă de boală inflamatorie intestinală, cele cu antecedente familiale de cancer de colon sau rect sau cele cărora le-au fost îndepărtați polipi în timpul unei colonoscopii anterioare fac parte din categoria de persoane supuse unui risc major și trebuie să efectueze periodic colonoscopii. Pacienții care vor să facă aceste investigații în cadrul Spitalului municipal Râmnicu Sărat se pot prezenta cu trimitere de la medicul de familie pentru programare. În primăvară, medicii Secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal Râmnicu Sărat au derulat și o campanie de conştientizare a cancerului mamar, și au realizat ecografii în rândul pacientelor din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =