NOI BENEFICII PENTRU SALARIAȚI

0
284
Sursa foto:stirileprotv.ro

Salariații vor primi un nou beneficiu din partea angajatorilor, sub forme de tichete. Este vorba despre tichetele de activități casnice, care pot fi primite de la angajatori, pe lângă cele deja prevăzute de legislație, precum tichetele de masă sau tichetele cadou. Noul beneficiu extrasalarial se va acorda, indiferent dacă salariatul este din sistemul privat sau lucrează la stat. Noutatea este prevăzută în Legea prestatorului casnic, care va intra în vigoare abia de la începutul lui 2024, iar procedura pe care vor trebui să o urmeze angajatorii se regăsește în normele de aplicare ale acesteia, care au fost oficializate recent. Cele 50 de tichete primite de angajator vor putea fi acordate oricărui salariat, sub formă de primă sau bonus.

Salariatul va putea, după ce le primește și în termen de 12 luni de la data cumpărării lor de către angajator, să le folosească pentru a plăti munca necalificată prestată de altcineva pentru el. Fie că este vorba de gătit, activități de curățenie sau igienizare a locuinței sau grădinii, servicii de croitorie sau de îngrijire corporală, fie că este vorba de hrănirea sau supravegherea copilului sau unei alte persoane avute în grijă, salariatul va putea să folosească tichetele primite pentru a plăti aceste activități care i-au fost prestate.

Potrivit Legii, prin utilizarea acestor tichete salariatul devine beneficiar casnic, iar persoana care prestează activități de muncă necalificată în beneficiul lui și care este plătit cu aceste tichete de activități casnice este prestatorul casnic. Angajatorii care pot acorda aceste tichete sunt instituțiile publice centrale și locale; operatorii economici deținuți integral sau majoritar de stat; regiile autonome, societățile și companiile naționale; instituțiile financiare și de credit; organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică; organizațiile non-profit și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.

Astfel, toți cei care acordă tichete de masă sau cadou vor putea acorda și tichete de activități casnice salariaților lor. Legea prestatorului casnic va institui această posibilitate, însă nu va impune o obligație pentru angajatori. De asemenea, aceste tichete vor fi acordate doar dacă vor exista fonduri la bugetul de stat sau local în cazul angajatorilor din sectorul bugetar sau în limita sumelor prevăzute pentru această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, în cazul celorlați angajatori. Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei. Din această valoare se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 65 = 70