DANIEL COSTACHE: ,,MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU ESTE DEȚINĂTORUL UNEIA DINTRE CELE MAI IMPRESIONANTE COLECȚII DE OBIECTE DIN PERIOADA COMUNISTĂ”

0
254

Nostalgia comunismului, potrivit unui studiu realizat anul trecut, arată dorul românilor de propria Epocă de Aur, adică de copilăria lor și a părinților lor. Muzeul Județean Buzău este deținătorul uneia dintre cele mai impresionante colecții de obiecte din perioada comunistă, iar recent, instituția a deschis expoziția „Copilăria în comunism”. Proiectul expozițional recreează, prin intermediul jucăriilor, jocurilor, fotografiilor și obiectelor școlare, universul copiilordin perioada comunistă. Totodată, vizitatorii pot admira piese de mobilier, aparate electronice, electrocasnice, bibelouri și alte obiecte decorative, diafilme, echipamente de agrement, documente și publicații.

Tabloul este întregit de uniforme ale șoimilor patriei și pionierilor, alături de insigne, medalii și diplome ce răsplăteau performanțele elevilor din perioada comunistă. ,,Muzeul Județean Buzău este deținătorul uneia dintre cele mai impresionante colecții de obiecte din perioada comunistă. Este, de altfel, muzeul care și-a obișnuit publicul cu astfel de expoziții tematice, cu tematică mai restrânsă sau mai largă. Este o expoziție care s-a format ca urmare a campaniei ,,Vă rugăm să le donați! Nu le mai aruncați!”desfășurate cu mare succes acum mulți ani. În cadrul sezonului acesta estival, colegii din cadrul secției Istoria Muzeului Județean Buzău au pregătit <<Copilăria în comunism>>” a declarat Daniel Costache, managerul Muzeul Județean Buzău.

Pentru cei mai în vârstă, expoziția este o călătorie virtuală în timp. Vizitatorii mai tineri au ocazia să descopere și interiorul unei locuinţe din perioada comunistă, cu mobilierul, dar şi cu obiectele casnice specifice vremii. Pentru vizitatorii născuți în Democrație, expoziția „Copilăria în comunism” este o incursiune într-o lume aproape total necunoscută, dar fascinantă pentru aceștia. ,,Mesajul pe care încercăm să-l transmitem prin această expoziție este acela că, în ciuda tuturor greutăților economice, sociale resimțite mai mult sau mai puțin de întreaga societate românească, copilăria era una frumoasă, una fericită, evident cu multe excepții și că în lipsa tehnologiilor care astăzi, să spunem, ne umplu viața mai mult decât ar fi normal, copiii din perioada comunistă se jucau foarte mult în natură, citeau mult și aveau o altă percepție decât avem noi astăzi asupra copilăriei”, a adăugat Daniel Costache.

Expoziția temporară „Copilăria în comunism” deschisă recent este rezultatul unei campanii derulate în perioada 2012-2013 de către Muzeul Județean Buzău. Este vorba despre campania: ,,Nu le mai aruncaţi! Vă rugăm să le DONAŢI!” prin care buzoieni au fost invitați să doneze bunuri din perioada comunistă (1948-1989). În timpul campaniei „Nu le mai aruncați! Vă rugăm să le donați!”, deci în cei 10 ani de la debutul ei, au fost adunate peste 4.000 de obiecte, care reflectă viața în timpul regimului comunist. ,,Este o expoziție la care s-a lucrat foarte mult și mulțumesc tuturor colegilor din secție, precum și colegei muzeograf Marinela Trandafir care a venit cu ideea și s-a ocupat de acest moment”, managerul Muzeul Județean Buzău.

Acest demers a avut drept scop îmbogăţirea patrimoniului cultural muzeal cu obiecte relevante pentru istoria locală, urmărindu-se impactul ideologic al regimului comunist asupra vieţii cotidiene şi asupra nivelului de trai, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Din punct de vedere tematic s-a urmărit ilustrarea unor aspecte precum activităţile economice adică ocupaţii, condiţii de muncă, venituri şi cheltuieli, la sat şi la oraş, viaţa de familie din care fac parte evenimente precum căsătoria, naşterea, botezul, decesul, viaţa de cuplu, petrecerea timpului liber), alimentaţia, igiena şi sănătatea dar şi îmbrăcămintea pentru adulţi şi copii, în funcţie de anotimp, la sat şi la oraş şi uniforme.

,,Am compartimentat sala în 3 spații. Am început cu un interior de locuință, pentru că am vrut să aduc în evidență timpul pe care copilul îl petrecea acasă. Cei care am prins puțin din perioada respectivă știm că nu exista o varietate de programe tv și atunci copiii puneau într-adevăr preț mai mult pe joaca de afară, pe interacțiunea cu ceilalți copii, fie acasă, dacă locuiau la curte, fie în jurul blocului,dacă locuiau în oraș. Avem în expoziție vestitele păpuși Arădeanca, pe care poate nu orice copil își permitea această jucărie. Mai avem jocuri, gen ,, Nu te supăra, frate!”, sau ,,Păcălici!”și diapozitive cu diafilme pentru că atunci, cel puțin în perioada de grădiniță, ne puneau doamnele educatoare să vizualizăm desene animate precum ,,Mihaela”, ”Căsuța din turtă dulce”, sau desene cunoscute și astăzi,”Scufița roșie”, ”Alba ca Zăpada”. Trecem la un alt spațiu: copiii nu stăteau numai acasă, ei având vacanțele care se desfășurau fie în excursii organizate de părinți, fie tabere organizate de profesori în locuri încărcate din punct de vedere istoric. Avem exemple de la Alba Iulia, Sinaia, Bușteni – tabere unde copiii socializau și aveau și de organizat câte un eveniment”, a explicat muzeograful  Marinela Trandafir.

„Copilăria în comunism” completează seria expozițiilor organizate în ultimii ani, cu scopul de a valorifica bogatul patrimoniu specific epocii comuniste pe care îl deține Muzeul Județean Buzău. Expoziția poate fi vizitată până în data de 2 octombrie 2022, iar programul este de marți și până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Luni este închis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =