VACCINARE ANTICOVID, DOAR LA MEDICII DE FAMILIE

0
256

Vineri, 1 iulie,  se închid toate centrele de vaccinare anti-Covid, inclusiv cele din spitale. De imunizări ar urma să se ocupe doar medicii de familie, în cadrul Programului Național de Vaccinare. Majoritatea centrelor de vaccinare şi-au încetat de mult activitatea, în lipsa solicitărilor. Cele care au mai rămas disponibile, foarte puţine, îşi închid de acum porţile. De la 1 iulie, toţi care doresc să se vaccineze anti-Covid trebuie să se adreseze medicilor de familie,  care au contract pentru vaccinări cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Pentru că vaccinul este multidoză, medicii nu își permit să facă stocuri în aşteptarea pacienților. Așa că, aceștia vor comanda doar la momentul în care vor avea suficienţi solicitanţi. Dozele care rămân vor fi distruse. Sunt şi medici care nu au destui doritori şi preferă să-i îndrume pe oameni către alţi colegi. Se tem să nu li se impute dozele nefolosite dintr-un flacon deschis.

Sunt români care pleacă în străinătate în vacanţă sau la tratament şi acolo li se cere să fie vaccinaţi anti-Covid. Dar cei mai mulţi nu ştiu unde se mai pot imuniza pentru că nu există o hartă a cabinetelor implicate. Aproximativ 8 milioane de români au schema completă de vaccinare, dar mai puţin de zece mii au făcut o a patra doză.

În ultima săptămână, doar 3500 de persoane s-au mai vaccinat, majoritatea cu rapel. Mulţi aşteaptă noul vaccin, care ţinteşte tulpina Omicron şi subvariantele sale care au dus la înmulţirea infectărilor în tot mai multe ţări.Potrivit ultimei raportari a Miniterului Sănătății, în ultima săptămână, în România, s-au înregistrat aproape 4000 de noi cazuri de COVID, iar specialiștii spun că țara noastră va înregistra tot mai multe cazuri. Creșterea se va observa din toamnă, odată cu revenirea oamenilor din concedii, dar virusul nu va mai crea probleme similare cu cele de acum doi ani.

În sezonul rece, multe persoane se vor reinfecta cu coronavirus, deoarece vaccinarea anti-COVID și infecția anterioară cu alte tulpini oferă o protecție redusă. Chiar și așa este foarte puţin probabil să ne mai confruntăm în toamnă, sau în iarnă, cu situaţii de lockdown. De la debutul pandemiei și până acum, peste 2,9 milioane de români s-au infectat cu noul coronavirus, din care 65.700 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 45 = 54