NEGOCIERILE PE CODUL FISCAL, APROAPE DE FINAL

0
271
cod fiscal

Până la finalul acestei săptămâni, guvernul promite să facă lumină în ceea ce privește modificările la Codul Fiscal. Negocierile în coaliție durează de mai multe săptămâni și se pare ca s-a ajuns la un consens. În primul rând s-a renunțat la impozitarea progresivă și taxarea marilor companii, propuneri intens susținute de PSD, dar respinse categoric de liberali. La buget vor ajunge însă mai mulți bani din supraimpozitarea viciilor.

Accizele pe tutun și alcool vor crește, iar la băuturile carbogazoase care conțin zahăr, TVA va ajunge la 19%.Tot ca o măsură de a aduce bani la bugetul de stat pentru anul viitor, pentru câștigurile din jocuri de noroc, impozitul va fi 40%. Mai mult ar urma să plătim și pentru mâncarea la restaurant sau livrările la domiciliu, pentru că TVA va crește de la 5 la 9%.

La fel este și în cazul alimentelor de bază în momentul în care le cumpărăm de la supermarket sau din piață. Șeful liberalilor, Nicolae Ciucă, a anunțat că nu va renunța la cota unică și nu va accepta taxarea marilor companii. În acest caz, social-democrații au fost nevoiți să își nuanțeze abordarea. PNL și PSD au negociat intens și impozitarea dividendelor. Social-democrații reușesc să crească procentul de la 5 la 8%, dar nu cum și-ar fi dorit inițial, cu până la 16%.

Liberalii și social democrații au căzut de acord și asupra eliminării unor excepții din Codul Fiscal.Astfel, scutirea de impozit pentru salariile din IT, agricultură și construcții ar urma să se aplice salariilor de până la 10 mii de lei, și nu până la 30 mii de lei, cum este în prezent.

Este nevoie de toate aceste măsuri în condițiile în care tot liderii coaliției au promis că de anul viitor mai multe persoane și familii vor beneficia de deduceri fiscale, adică cei care câștigă până la 4.500 de lei brut lunar, persoanele tinere până în 24 de ani, persoanele cu mai mulți copii în întreținere sau chiar și familiile monoparentale. Modificările Codului fiscal urmează să fie aprobate prin ordonanță de urgență, până la 1 iulie, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 14 = 16