ȘANSĂ PENTRU LOCALNICII UNUI SAT IZOLAT

0
371

Localnicii unui cătun buzoian rămăseseră, de câteva decenii, izolați de civilizație. Situația s-a schimbat complet, însă, după investiție a primăriei, prin care s-a balastat un drum forestier care leagă satul de restul comunei. Cătunul Măţara, căci despre el e vorba, se află într-o vale împădurită din comuna Colţi. Cea mai apropiată localitate este Muscel, peste deal, la un kilometru şi jumătate distanţă. Mărginite de garduri năpădite de vegetaţie şi presărate ici-colo, cu podeţe putrede, uliţele din Măţara au fost rareori atinse de roţile căruţelor.

Drumul până aici nu putea fi străbătut nici măcar de autospeciale de la pompieri sau salvare. A pățit-o pe propria piele o localnică din sat, o femeie de 92 de ani care, după o căzătură zdravănă, a fost nevoie să fie transportată la spital. Nea Stelică este unul dintre cei opt localnici ai cătunului Mățara. După ce a fost balastat drumul, are motive acum să spere că va ajunge, în sfârșit, să-și mai rezolve din problemele cu primăria.

Pe domnul Sandu l-am găsit în gospodăria părinților săi, venit să-i ajute pe bătrâni la treabă. După darea în folosință a drumului, la începutul lunii, și-a plimbat tatăl dincolo de cătunul izolat care i-a ținut captivi pe săteni. Proiectul de refacere a drumului dintre cele două sate a necesitat o investiţie de peste 200.000 de lei, pe care autorităţile locale i-au alocat din bugetul local.

Intervenţia a constat în balastarea a peste 1,5 kilometri de drum forestier şi amplasarea unor tuburi de scurgere. Autorităţile locale se gândesc acum la o soluţie pentru electrificarea micului sat. Demersul va fi însă unul dificil, spune primarul, întrucât furnizorul de electricitate le-a transmis deja că investiţia în infrastructură nu se justifică, dat fiind numărul mic al beneficiarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 5 =