ASIGURAȚI MEDICAL, ÎN STRĂINĂTATE

0
384

A început sezonul vacanțelor, iar dacă alegem să mergem în străinătate,  trebuie să știm că putem beneficia de servicii medicale de bază,  gratuit, dacă suntem asigurați medical în țară. Cei care vor să călătorească în afară, fie pentru o vacanță, fie în alte scopuri, în țări care fac parte din Uniunea Europeană pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate, în mod gratuit, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acest card european se eliberează pe baza unei cereri și dă dreptul posesorului la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi într-un stat membru pentru deplasări scurte, de maximum 12 luni, indiferent de motivul deplasării: turism, studii, motive familiale sau profesionale. Cererea trebuie depusă fizic de asigurați la sediul casei județene de sănătate de care aparțin, în timp ce pentru unele unități, cererea poate fi transmisă și electronic.

Cardul european de sănătate poate fi cerut de toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției aferente. Pentru minori, cardul european de sănătate se eliberează doar pe baza certificatului de naștere sau a actului de identitate. Cardul are o valabilitate de 24 de luni de la data eliberării și se obține gratuit. Pentru eliberarea cardului european de sanatate trebuie sa depuneti o cerere, o copie dupa cartea de identitate, o adeverinta de salariat sau un talon de pensie, dupa caz.

După depunerea documentelor necesare, în termen de șapte zile lucrătoare, cardul va fi emis și distribuit prin poștă la adresa înscrisă pe cerere. Cardul european de sănătate poate fi folosit numai în afara țării noastre și acoperă doar serviciile medicale din spitalele de stat din țările membre, pentru anumite servicii fiind necesară coplata, chiar dacă în România respectivele servicii medicale sunt gratuite. Cine vrea să beneficieze de o gamă mai largă de servicii medicale, trebuie să își facă o asigurare de călătorie,  contracost, la o firmă specializată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

76 + = 85