SONDAJ: RUSIA, PRINCIPALUL VINOVAT AL RĂZBOIULUI

0
338
Sursa foto: ft.com

Românii consideră, într-o majoritate covârșitoare, ca Rusia  este drept vinovată pentru războiul din Ucraina. De asemenea, susțin trimiterea de trupe NATO în România și cred că resursele de gaz de la Marea Neagră vor aduce independența energetică a României. Datele reies dintr-un sondaj realizat recent de INSCOP Research. Cercetarea  arată că jumătate dintre români cred că războiul din Ucraina va fi câștigat de ucraineni. Aproape 67% dintre respondenți consideră că resursele de gaz de la Marea Neagră vor aduce independența energetică a României.

71% dintre români menționează că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din țara vecină, iar restul  spun că o parte din vină o poartă și SUA, Ucraina și UE. Jumătate dintre respondenți apreciază că Ucraina va câștiga acest război, și numai 26%, Rusia. Întrebați dacă Rusia va folosi arme nucleare pentru a câștiga razboiul din Ucraina, peste 73 la sută spun că aceasta nu va utiliza astfel de arme.

65% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO și SUA trimit mai multe trupe în România, deoarece ne apără de Rusia. Procentul este în creștere față de februarie 2022, când 59,2% dintre români împărtășeau această părere. O largă majoritate, de  86 la sută, cred că România trebuie să rămână în NATO. Și când vine vorba despre ocuparea de către Rusia a Republicii Moldova, românii sunt optimiști, aproape 69 la sută considerând că nu se va întampla acest lucru.

Ipoteza ieșirii României din Uniunea Europeană este și ea exclusă, 83%  dintre români se opun unui Ro-Exit, în creștere cu aproape 10 procente, față de luna februariei a acestui an, când 74,7% aveau această opinie. Sondajul de opinie a fost realizat, pe un eșantion de 1100 de persoane,  în perioada 16-21 mai 2022, de INSCOP Research la comanda Asociației New Strategy Center, datele fiind culese prin interviu pe baza de chestionar. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 40 = 41