CRESC SALARIILE BUGETARILOR, DE LA 1 IULIE

0
822

Salariile bugetarilor vor fi majorate, de la 1 iulie. Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, două inițiative de modificare a legii salarizării unitare. Pe de o parte,vor crește  salariile tuturor angajaților din sistemul public, iar pe de altă parte, unii bugetari vor beneficia de majorări mult mai consistente, de până la 50 la sută. Din categoria celor din urmă face parte personalul din instituţiile și autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile.

Aceștia vor beneficia de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie și a indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Angajații din Sănătate vor avea și ei parte de o majorare a salariilor de bază cu până la 25 %,  în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătății. De măriri de 15 % vor beneficia și funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii și a instituțiilor subordonate acestuia, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, dar și angajații din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Tot de la 1 iulie, toți bugetarii vor primi o majorare cu sfert din diferența de salariu cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public, majorare care inițial era programată la 1 ianuarie 2022. Coaliția majoritară a adoptat și sporul de dirigenție, o majorare de zece la sută a salariului de bază pentru profesori, învățători și antrenori. Este măsura de creștere salarială promisă bugetarilor de la 1 ianuarie, dar amânată până la 1 iulie 2022.

Proiectele au fost adoptate cu o largă majoritate. Au votat împotrivă deputații USR și cei ai partidului Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban. USR a atras atenția că salariile din sistemul bugetar sunt deja mai mari, în medie, cu 2.700 de lei față de cele din privat și a criticat majorările în prag de criză economică și în contextul inflației scăpate de sub control. Măririle nu au sursă de finanțare și nici fișă de impact bugetar. USR a anunțat că va ataca majorările la Curtea Constituțională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 52 = 62