ULTIMA ETAPĂ A RECENSĂMÂNTULUI

0
299

Recensământul populatiei și locuintelor intra in ultima etapa , aceea de colectare a datelor, fata in fata cu recenzorii care îi vor vizita pe toți cei care nu au completat online chestionarele de recensământ. Această etapă e programată să se încheie pe 17 iulie. Interviul față în față este, de fapt, metoda de colectare a datelor statistice de către un operator statistic, de către un recenzor, pe baza unui interviu purtat direct cu persoana intervievată, prin care recenzorul adresează întrebările incluse în formularul statistic și înscrie în spațiile special destinate răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată.

Recenzorii îi vor vizita doar pe cei care nu au parcurs etapa autorecenzării. În cazul în care, într-o gospodărie, doar o persoană nu s-a autorecenzat, interviul va fi susținut doar de aceasta, ceilalți nemaifiind nevoiți să mai stea de vorbă cu recenzorul. Fiecare recenzor va avea o listă cu CNP-urile, parțial anonimizate, ale celor ce locuiesc la o adresă, defalcate pe două categorii, respectiv categoria celor care s-au autorecenzat și categoria celor cu care trebuie să stea de vorbă. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge acolo.

Când ajung la domiciliul persoanelor, recenzorii au obligația de a prezenta legitimația pe care scrie RPL 2021. Durata recenzării la domiciliul persoanelor diferă în funcție de numărul la întrebări la care trebuie să răspundă fiecare persoană. Prin urmare, completarea chestionarului poate dura între 3 și 10 minute la fiecare persoană. Nu în ultimul rând, recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială.

În această etapă, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete pot aduce amenzi cuprinse intre 1000 si 3000 de lei. În plus, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele aparținând cultelor religioase a recenzorilor în vederea desfășurării tuturor activităților ce țin de recensământ va putea fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Primele date provizorii ale recensământului se anunță pâna la 31 decembrie 2022, iar rezultatele definitive se vor publica pe site-ul oficial recensamantromania.ro, până pe 31 decembrie 2023. Recensământul populației și locuințelor din țara noastră ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost amanat pentru acest an. La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populație de 20,1 milioane de locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

37 + = 44