NOI MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU ROMÂNI, ADOPTATE DE GUVERN

0
408

Peste 1 milion de români, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie ar putea primi, de la 1 iunie, salarii cu 200 de lei mai mari, această sumă fiind scutită de obligațiile fiscale către stat. Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară,  de catre angajator, a salariului minim cu 200 de lei. Măsura face parte din  pachetul ,,Sprijin pentru România”, elaborat la nivelul coaliţiei de guvernare. Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce cu majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

De această măsură vor beneficia şi persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între 1 iunie, data intrării în vigoare a actului normative, şi  31 decembrie 2022, inclusiv. Prevederile ordonanţei de urgenţă se aplica doar angajatilor din mediul privat,  nu si  personalului plătit din fonduri publice. Tot de la 1 iunie, 3.000 de firme care transportă mărfuri şi persoane vor primi o subvenţie, un ajutor de 50 de bani pe litrul de carburant.

Aşadar, un ajutor de circa 6%,  acordat sub formă de grant, suma totală a ajutoarelor fiind de 300 de milioane de lei. Măsura este preluată de alte ţări, precum Franţa, care a decis să dea un ajutor de circa 80 de bani pe litrul de carburant. Alte măsuri cuprinse în programul de sprijinire a românilor și care vor intra în vigoare tot de luna viitoare sunt creșterea valorii  tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei, dar și dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi, care ajunge la 22 lei. Pachetul de măsuri ,,Sprijin pentru România” are o valoare  de aproximativ 17,3 miliarde de lei, din care până acum au fost luate măsuri în valoare de 11,5 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + = 11