EXPOZIȚIE UNICĂ LA MUZEUL JUDEȚEAN

0
353

Expoziție unică organizată de Muzeul Județean Buzău. Sute de kilograme de chihlimbar baltic, provenit din contrabandă și capturat de către procurorii DIICOT, sunt expuse în premieră pentru publicul larg. Chihlimbarul confiscat de autorități a ajuns în România din Ucraina și urma să fie transportat în mai multe țări din Europa. Rețeaua a fost destructurată în luna noiembrie a anului trecut, și tot de atunci pietrele au ajuns în proprietatea Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate.

Organizarea unei astfel de expoziții a fost o provocare pentru Muzeul Județean Buzău. Până să ajungă în vitrine, fiecare piatră a fost curățată minuțios. Expoziția a stârnit un interes major în rândul buzoienilor. În câteva ore, peste două mii de oameni au venit să vadă chihlimbarul confiscat.

Captura impresionantă de chihlimbar, 850 de kilograme, a fost realizată în luna noiembrie 2021. Valoarea de licitație a chihlimbarului a fost stabilită între 1 și 2,5 euro pentru fiecare gram, în funcție de calitatea pietrelor. Licitația a fost lansată simultan cu inaugurarea expoziției, iar responsabilii se așteaptă ca mare parte din cantitatea de chihlimbar să fie vândută în câteva zile. Expoziția de chihlimbar, cu vânzare, de la Buzău, va fi deschisă publicului până pe data de 17 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =