EVALUAREA STANDARDIZATĂ A ELEVILOR

0
266

O sută de mii de elevi, din 329 de școli din țară,  vor fi testați până în vacanța de vară, în cadrul unui proiect pilot, care se va desfășura în fiecare județ. Cei care l-au conceput au pornit de la premisa unor teste ușoare, care să nu pună presiune pe elevi și să nu-i streseze. Unul dintre scopurile testării este acela de a evalua nivelul de competențe al elevilor, după acești doi ani de pandemie.

Potrivit ministrului  Educației, Sorin Cîmpeanu, în perioada 30 mai – 10 iunie vor fi administrate testele standardizate pentru clasele I( întâi) –a VII-a,  la română și matematică, iar la învămțământul liceal, doar la clasele a IX-a, a XI-a, pentru care se va adăuga și testarea la istorie. Sunt exceptați elevii claselor terminale, a VIII-a și a XII-a. Testarea va fi adaptată programei fiecărui an de studiu. Testele nu vor inlocui tezele si nici nu se vor finalize cu note.

Sorin Cîmpeanu a precizat că rezolvarea testelor se va putea face în de 30 de minute pentru învățământul primar, dar pot fi rezolvate și într-un timp mai scurt, și în 60 de minute pentru învățământul gimnazial și liceal. La proiectul pilot de evaluare standardizată vor participa câte 7 școli din fiecare județ, școli  care sunt în mediul rural sau în mediul urban, școli care sunt apreciate ca fiind bune sau mai puțin bune, dar și școli cu profil pedagogic.

Evaluarea standardizată va obișnui elevii cu administrarea digitală – pentru că toate aceste teste vor fi administrate digital, iar elevii pot răspunde pe laptop, pe tabletă, sau pe smartphone. Totodată  se constituie într-un instrument de familiarizare a elevilor cu testele PISA,  teste care se administrează la vârsta de 15 ani. Momentan, evaluarea se va face pe singura platformă educațională privată, disponibilă, pentru că ministerul nu are deocamdată o platformă proprie. Cu toate acestea ministrul dă asigurari că rezultatele vor fi transferate și stocate pe serverele Ministerului Educației, găzduite de STS.

Încă în vara anului trecut, ministrul Educatiei anunță că din acest an va introduce evaluarea standardizată, în contextul în care „sunt încă profesori care fac abstracție de faptul că s-a schimbat programa și predau în continuare așa cum știu ei”. Ordinul de ministru care introduce  organizarea evaluării standardizate la finalul anului scolar 2021-2022, cu scopul de a stabili nivelul competențe ale elevilor la finalul anului școlar, a fost publicat vinerea trecută în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =