Românii de peste 18 ani pot face, începând de astăzi, a patra doză de vaccin anti-Covid cu serul de la Pfizer BioNTech. Vaccinarea se face la cerere, în centrele de vaccinare și cabinetele medicilor de familie. Persoanele eligibile pentru administrarea dozei a patra de vaccin Pfizer sunt cele care au făcut primele trei doze cu un vaccind de tip ARN mesager -Pfizer sau Moderna, dar si cele care au o schemă heterologă ce include AstraZeneca și vaccinuri de tip ARN mesager.
Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze. Potrivit medicilor, efectuarea acestui suprarapel este recomandată în special persoanelor de peste 60 de ani, pentru a beneficia de protecție în fața unor noi mutații ale coronavirusului SARS-CoV-2. Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru reducerea semnificativă a cazurilor severe de boală și deceselor din cauza COVID-19. Toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani se pot vaccina împotriva COVID-19, în interes individual și al sănătății publice. Vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.
O ordonanță de urgență a Guvernului, aprobată la jumătatea lunii aprilie, stabilește că centrele de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în alte locații decât spitalele își înceteaza activitatea în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ. Astfel, din acest weekend toate centrele de vaccinare și-au închis ușile.
Doar până la data de 30 iunie se va menține activitatea centrelor de vaccinare din spitale. Ulterior, de la 1 iulie, activitatea de vaccinare împotriva coronavirusului se va face exclusiv prin cabinetele medicilor de familie. Ministerul Sănătăţii a raportat, ieri, 282 de infecții, cu 238 mai puţine faţă de sâmbătă. Aproximativ 800 persoane cu covid mai sunt internate în spitale, din care 61 sunt copii.
138 de persoane sunt internate în ATI, peste 90 la sută dintre acestea fiind nevaccinate. Autoritățile recomandă persoanelor care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 -febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea.