CUM NE SUSȚINEM COPIII SĂ FACĂ FAȚĂ STRESULUI EXAMENELOR?

0
258

Săptămâna aceasta au început evaluările naționale, iar primii care au dat testare au fost elevii claselor a II-a. În următoarea perioadă vine rândul celor de clasa a IV-a și a VI-a și apoi al celor care termină gimnaziul, care dau Evaluarea Națională și absolvenții de liceu, care vor susține Bacalaureatul. Examenul este al copilului dvs, și câteodată este mai greu de privit de pe margine decât din ring. Dar munca, succesul sau eșecul tot ale lui sunt și, în funcție de cum învață să le ducă, își va construi propria viață. Gestionarea neliniștii dvs. vă aparține în totalitate, și este o idee extrem de neinspirată să vă așteptați ca adolescentul dvs. Să vă liniștească.  Iată câteva sugestii:

  1. Relația cu părinții este foarte importantă. Rămâneți-le aproape. Au nevoie să se sprijine pe dvs., chiar dacă pare că țin situația sub control. Creați-vă momente zilnice în care să povestiți vrute și nevrute, despre prieteni și colegi, cărți și filme, dar nu ignorați informațiile cu privire la cum și cât de ușor sau greu merg pregătirile pentru examen. Dacă îl simțiți copleșit și temător, verificați împreună care este de fapt realitatea, care sunt punctele lui tari și unde anume mai trebuie să intervină.
  2. Ajustați-vă așteptările – succesul unui examen este dat de cât de mulțumit sunt de ceea ce am obținut, raportat la ce mi-am propus. Evaluați cât mai realist puterile copilului, și dvs. părintele, dar învățați-l și pe adolescent să o facă. Presiunea este bună cu o limită. Un examen, pe lângă un volum mare de muncă pentru pregătire, presupune și un dram de șansă și, uneori, din păcate, rezultatul poate fi influențat de lipsa ei. De aceea, este de folos ca adolescentul să știe că oricare ar fi rezultatul, puteți face împreună un plan care să îl aducă la liman. Când știu că părinții le sunt alături necondiționat, copiii își pot vedea liniștiți de treaba lor, în cazul acesta de pregătirile pentru examen.
  3. Ajutați-l să își construiască un program echilibrat și consistent de mese și somn. Somnul bun este esențial. Reduceți timpul alocat ecranelor, mai ales cu două ore înaintea orei de culcare. Nu ignorați sportul, iar dacă nu este prea sportiv, ajutați-l să experimenteze activități în aer liber – plimbări sau diverse sporturi. Fiți creativi, bucuria mișcării stimulează creierul, îl ajută să învețe mai bine, să doarmă mai bine, să fie pregătit.
  4. Ajutați-l să se cunoască, să recunoască când se simte tensionat, neliniștit sau obosit. Îndemnațil să folosească exerciții de relaxare, de meditație sau să se detensioneze folosind tehnica respirației abdominale. Copiii și adolescenții pot învăța cum să se întoarcă spre ei, să fie în controlul propriilor emoții prin exerciții zilnice de câteva minute de meditație.
  5. Încercați să aflați cu curiozitate care sunt gândurile care îl frământă, cum îi distorsionează stresul interpretările: “niciodată nu o să reușesc să învăț toată materia”, “toți colegii mei știu mai bine decât mine”, “oricât de mult învăț, nu îmi rămâne nimic în cap”. Încurajați-l să observe că stresul este cel care îl împiedică să vadă mai clar lucrurile și arătați-i cum să vadă realitatea și din alte perspective.
  6. Controlați-vă propria anxietate. Dacă dvs. sunteți copleșit de panică, ce mesaj îi transmiteți fiului sau fiicei dvs.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =