VOUCHERELE SOCIALE, APROBATE DE GUVERN

0
369
Sursa foto: upromania.ro

Peste trei milioane de români vor primi începând din iunie vouchere sociale. Un proiect de ordonanță adoptat de Guvern,  în ședința de ieri, stabilește că ajutorul, în valoare de 250 de lei, neimpozabili, va fi  acordat o dată la două luni, până la finalul anului, în format electronic, pe carduri speciale. Banii vor putea fi folosiți pentru produse alimentare sau pentru o masă caldă. Ajutorul social este  destinat celor al căror nivelul de trai a fost grav afectat de majorarea prețurilor la alimente, energie electrică, dar și de creșterea ratei inflației. Prima categorie sunt pensionarii cu venit net lunar sub 1500 de lei. La aceștia se adaugă persoanele cu dizabilităţi, cu venit net lunar sub 1.500 lei, familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere, cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familiile monoparentale cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, familiile care au drept la ajutor social şi persoanele fără adăpost.

În aceste sume nu se iau în calcul alocațiile pentru copii, pentru susținerea familiei, alocația de plasament, ajutoarele pentru încălzire, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, diverse alte indemnizații sociale, stimulentul de inserție și indemnizațiile de creștere a copilului, precum și orice alte sume cu caracter social acordate de stat anumitor categorii de persoane. Măsura va trebui oficializată, fiind necesare și norme suplimentare pentru aplicarea sa efectivă, cum ar fi, un model de cerere  reglementat pentru acele persoane care vor vrea să obțină aceste tichete. Asta, deoarece, teoretic, tichetele vor trebui să poată fi acordate încă din 1 iunie.  În perioada următoare vor fi emise și distribuite cardurile, apoi vor fi încărcate cu sumele necesare.

Cardurile vor fi distribuite prin Poșta Română, și nu vor permite efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare numerar. Banii  pot fi utilizați în maximum 12 luni de la data la care  intră în cont.Bugetul total alocat este de peste 3 miliarde de lei, iar jumătate din bani este asigurată din fonduri europene. Pentru ca măsura să se aplice, ordonanța Guvernului trebuie publicată în Monitorul Oficial. Acordarea de tichete sociale face parte din pachetul de măsuri al colaiției de guvernare, „Sprijin pentru România”, care are o valoare de aproximativ 17,3 miliarde de lei.  9 miliarde de lei  reprezintă  fonduri europene, iar 8,3 miliarde sunt asigurate de la  buget de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =