CLĂDIRI REABILITATE CU BANI DE LA STAT

0
374

Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat. In program vor intra  şi clădirile din clasa a II-a de risc seismic, plus şcolile și spitalele. Potrivit datelor oficiale, doar 28 de clădiri au fost consolidate în ultimele trei decenii. Un procent extrem de mic pentru că numai în capitală sunt peste 2.000 de clădiri încadrate în clasele I și II de risc seismic, iar în țară alte cateva sute. În cazul unui cutremur puternic, multe s-ar putea prăbuși. Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care stabileşte că astfel de construcţii vor fi consolidate pe banii statului. Proprietarii nu trebuie să achite nici măcar un leu.

Finanțarea este totuși condiționată.  Condiția este ca timp de 25 de ani să nu vândă imobilul respectiv. Dacă îl vor vinde atunci trebuie să restituie statului sumele pe care acesta din urmă le-a cheltuit cu reabilitarea termică și consolidarea imobilului respectiv. Programul va avea finanţare multianuală. Contractele cu execuţie vor putea fi incheiate pe o durata de pana la 4 ani cu posibilitatea de prelungire de doi ani, fara a mai fi nevoie de reaprobarea anuala.

Proiectul prevede şi o restricţie importantă. Închirierea sau darea spre folosință a locuințelor situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, nu va mai fi posibilă. Amenzile pe care le vor risca cei ce vor închiria apartamente situate în clădiri cu bulină vor fi cuprinse, după cum apare în proiect, între 50.000 și 75.000 de lei. Totuși, interdicția va fi valabilă doar “până la recepția facută la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”.

Cu alte cuvinte, proprietarii își vor putea închiria din nou apartamentele deținute în clădiri încadrate, în primă fază, la clasa I de risc seismic, doar după ce se consolidează imobilul.
Lucrările vor începe, promit autorităţile, după ce legea va trece prin Parlament şi va fi semnată de preşedinte. 200 de milioane de euro de la buget ar trebui să fie alocaţi pentru consolidări, iar alţi 217 milioane de euro sunt deja planificaţi pentru a fi atraşi de la Comisia Europeană ca finanţare a lucrărilor de consolidare şi eficientizare energetică. Pentru banii de la Bruxelles sunt deja înscrise 350 de clădiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

49 + = 57