CREȘTERE SPECTACULOASĂ A VÂNZĂRILOR DE MAȘINI ELECTRICE

0
237

România a avut cea mai mare creștere a vânzărilor de automobile electrice din Europa în primele trei luni din acest an. Datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile arată că vânzările de automobile electrice pe baterie în Uniunea Europeană au crescut cu aproape 54%. Multe țări europene au înregistrat creşteri procentuale de peste 100%, însă România a avut cea mai mare creştere procentuală, de 408%, în condiţiile în care au fost vândute  peste 2100 de automobile electrice, în primul trimestru din acest an.

În acest moment, automobilele complet electrice reprezintă 10% din piaţa auto din Uniunea Europeană, dublu faţă de primul trimestru al anului trecut. Creșterea  vânzărilor în România vine și pe fondul programului Rabla, program  prin care se pot cere bani de la stat pentru cumpărarea de mașini noi, respectiv Rabla Clasic, prin care pot fi înlocuite mașinile vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, prin care se pot cumpăra mașini electrice sau hibride.

De altfel, o nouă sesiune a programelor Rabla începe săptămâna viitoare. Sesiunea de înscriere începe în 13 mai și se încheie pe 31 mai. De principiu, procedura conține câțiva pași simpli: înscrierea la un producător auto validat de Administrația Fondului pentru Mediu, predarea, la un colector autorizat, a cel puțin unei mașini vechi, radierea acesteia din circulație și cumpărarea unei mașini noi, ce respectă caracteristicile stabilite pentru fiecare dintre cele două programe.

Începând din acest an, spre deosebire de regulile anterioare, și banii pentru cumpărarea unei mașini electrice sau hibride prin programul Rabla Plus sunt condiționati de casarea unei mașini vechi. În plus, indiferent despre care dintre cele două programe vorbim, se pot casa două mașini vechi, valoarea stimulentului financiar de la stat fiind mai mare decât în cazul casării uneia singure.

În acest an, la casarea unei mașini, în cazul programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 6.000 de lei  si de 9000 de lei pentru două mașini casate. În cazul programului Rabla Plus, ecotichetul are valoarea de 51.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice sau pe hidrogen  si 54.000 în cazul casării a două mașini, iar pentru cumpararea unei mașini hibride prima este de  26.000 de lei, respectiv 29.000  de lei, dacă se dau la casat două mașini vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

62 + = 72