ACTELE CIVILE, OBȚINUTE ON-LINE

0
298

Cozile de la ghișee și așteptarea de luni de zile pentru eliberarea unui act vor deveni  în curând amintire. Direcția Generală de Evidența Persoanelor va începe de la 1 iunie, testarea sistemului digital, pentru obținerea documentelor de stare civilă. Certificatele de naștere, căsătorie, deces, sau divorț, toate vor exista on-line pe un server și vor putea fi accesate din orice județ. Vestea este una bună și pentru românii din străinătate care au nevoie de certificate de naștere, căsătorie sau deces si  pot solicita documentele de stare civilă din România doar prin intermediul oficiilor consulare. Timpul de așteptare este cuprins între 3 și 6 luni.

Cererea este preluată de consulat, care o expediaza prin poștă Direcției Generale de Evidența Persoanelor, care la rândul ei o trimite în județul unde există actul original.
In tara, un roman care are nevoie de un document din alt judet are de asteptat o lună. Autoritățile susțin că, într-o primă etapă, de la 1 ianuarie anul viitor, timpul de așteptare va scădea la 2-3 zile.  În unele cazuri, documentele vor putea fi obţinute instant, promit responsabilii. În ultimii trei ani de zile s-a realizat digitizarea actelor din arhiva de stare civilă întocmite în ultimii 100 de ani, începând cu 1921. Până acum au fost  recepţionate 40%, dintr-un total de  82 de milioane de acte de stare civilă.

Sistemul va putea fi accesat de autorităţile care acum le cer românilor certificate de nastere, de căsătorie, divorţ sau deces, astfel încât vom scăpa de multe drumuri. De exemplu, pentru schimbarea buletinului vom avea nevoie doar de actul de proprietate al casei. Problema este ca în zeci de  comune din ţară nu există nici acum conexiune la internet. Legea care permite digitalizarea actelor de stare civilă a intrat în vigoare și mai prevede că persoanele condamnate penal sau cu interdicție de călătorie, nu mai pot să își schimbe numele. Totodată românii nu vor mai putea să le pună copiilor la botez mai mult de 3 prenume, întrucât viitoarele documente de identitate au un număr limitat de caractere. Peste 220.000 de români au trei cuvinte cuprinse în prenume. Cel mai lung prenume din țara noastră are 9 cuvinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

42 + = 45