COMPENSAREA LITRULUI DE CARBURANT, PENTRU TRANSPORTATORI

0
238

Firmele de transport și distribuție ar putea primi un ajutor din partea statului de 50 de bani pe litrul de combustibil, însă în limita maximă de 400.000 de euro, echivalentul în lei. Suma este prevăzută printr-un proiect de Hotărâre de Guvern propusă de Ministerul Finanțelor și face parte din pachetul „Sprijin pentru România”.

Ajutorul de stat va fi sub forma unui grant acordat operatorilor economici licenţiaţi în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene, care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu, contra cost sau transport de persoane, în mod regulat, inclusiv transport public local.

Termenul limită de depunere a cererilor de compensare este 1 decembrie 2022. Bugetul alocat pentru ajutorul de stat este de 300 de milioane de lei, pentru 3.000 de operatori economici. Deciziile de compensare se emit până la 31 decembrie 2022, iar plata efectivă a ajutorului de stat se poate face până la 31 iulie 2023, inclusiv.

Ministerul Finanţelor menţionează că sunt eligibili operatorii economici care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii: sunt licenţiaţi în România, sau în alte state membre ale Uniunii Europene; deţin cel puţin un vehicul eligibil; operatorii economici stabiliţi în România trebuie să nu figureze inactiv, sau să nu se afle în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerţului, şi să nu beneficieze de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local.

De asemenea, firmele de transport nu trebuie să se afle în procedură de executare silită, faliment, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare; nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile si  alimentează vehiculele de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici sau din rezervoarele pentru consum propriu deţinute.

Conform Ministerului de Finanțe, se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deţinute în cursul trimestrului pentru care se solicită compensarea, în baza unei cereri de compensare, depusă la Autoritatea Rutieră Română.

Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Rutieră Română (ARR), prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, vor încheia un protocol de colaborare pentru transmiterea informaţiilor referitoare la operatorii economici, necesare pentru evaluarea cererilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 79 = 83