BANI DE LA STAT PENTRU TURIȘTII STRĂINI

0
408

Dacă înainte de pandemie peste 2 milioane și jumătate de turiști străini vizitau anual țara noastră atrași de castelul Bran, Peleș sau Delta Dunării, în ultimii doi ani numărul lor s-a redus drastic. În această vară ar putea însă deveni funcțional un program de stimulare a agențiilor de turism pentru care există deja cadrul legal și aprobarea Comisiei Europene. Proiectul de act normativ se află în faza finală de dezbateri. Astfel, agențiile de turism ar putea primi 40 de euro subvenție pentru fiecare vizitator străin cazat cel puțin 4 nopți la noi.

Există însă anumite condiții: turiștii străini trebuie să vină în România, în grupuri organizate, prin agenții de turism licențiate, iar structurile în care sunt cazați trebuie să fie autorizate. Agențiile de turism ar putea încasa 40 de euro pentru fiecare turist străin care stă în România 4 nopți, suma urmând să crească progresiv cu numărul de nopți petrecute în țara noastră. O problemă este că din peste 2.000 de agenții de turism licențiate, doar câteva zeci pun accentul pe incoming, adică aduc străini la noi în țară prin oferte tentante și promovare.

În 2020, din toată Uniunea Europeană, România a avut cei mai puțini turiști străini. Și în continuare, agențiile au o misiune grea: să-i convingă pe străini să ne viziteze. În plus, viza pentru România se obține mai greu decât una Schenghen, din cauza birocrației. Agențiile de turism spun că viza electronică ar fi o soluție care ar atrage mai mulți turiști din afara Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 4 =