SIMBOLURILE SĂRBĂTORILOR PASCALE

0
415
Sursa foto: itravelinromania.com

Sărbătorile Pascale au în prezent, pe lângă latura spirituală, și o pronunțată latură comercială care abundă în iepurași de ciocolată și ouă de plastic. Nu este de mirare dacă treptat, s-au mai pierdut din simbolurile originale. Vă redăm mai jos o parte din vechile caracteristici ale Sărbătorilor de Paște:

De Paști celebrăm Învierea lui Iisus Hristos la trei zile după ce a fost crucificat. Este cea mai veche sărbătoare creștină și cea mai importantă zi din an a Bisericii.

De ce se folosește culoarea roșie? În bisericile ortodoxe și orientale catolice, ouăle erau vopsite în roșu pentru a simboliza sângele lui Isus, urmând a fi binecuvântate și împărțite congregațiilor. În zilele noastre se folosesc multe culori și se pune accent, mai nou, ideii creative de decorare.

În multe țări, oul simbolizează viața, fertilitatea și renașterea. Datorită formei rotunjite a oului, acesta a fost folosit și ca simbol al pământului și al legăturii noastre cu natura.

Ciocnitul ouălor se face după niște reguli nescrise, dar arhicunoscute. Astfel, bărbatul mai în vârstă ciocnește capul oului ținut în mână de partener și rostește formulă „Hristos a Înviat!”. Lui i se răspune „Adevărat a Înviat!”.

De asemenea, se spune că cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţă de apoi.

Pasca este coaptă o singură dată pe an și are formă rotundă, deoarece se crede că scutecele Mântuitorului au fost rotunde.

Covrigii sunt considerați un simbol specific Paștelui deoarece se presupune că răsucirile acestora arată ca brațele încrucișate din rugăciune.

Originea iepurașului pufos provine din festivalul anglo-saxon din Eastre, la care era prezentată o zeiță de primăvară care a folosit iepurele pentru a reprezenta fertilitatea. Americanii au adoptat tradiția iepurașului care depune ouă, după stabilirea germanilor în anii 1700, în Pennsylvania.

La mijlocul anilor 1800, în New York, oamenii credeau că obiceiul de a cumpăra haine noi, pe care să le poarte de Paște, le va aduce noroc pentru restul anului. Unii oameni încă respectă acest obicei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =