ÎN AȘTEPTAREA PRIMELOR DE PAȘTI

0
244

Aproximativ 55% dintre angajaţi se aşteaptă să primească o primă de Paşte de la angajator şi aproape jumătate dintre ei speră să fie în bani. Datele reies dintr-un sondaj realizat de o platforma de recrutare on-line. Pentru un angajat din cinci, prima este esenţială pentru cumpărăturile pascale. Spre deosebire de ultimii doi ani, anul acesta angajaţii au fost  liberi să îşi facă planuri cu ocazia sărbătorilor de Paşte, în contextul ridicării restricţiilor anti-Covid. Provocarea de anul acesta este însă ridicată de bugetul alocat pentru cumpărăturile pascale, care este în scădere faţă de anul trecut şi se bazează parţial pe prima de la angajator.

Conform cercetării, 47% dintre intervievaţi speră ca prima de Paşte să fie sub formă de bani. Totodată, alţi 10% se aşteaptă să primească tichete cadou, iar 4% coşuri cu produse de sezon. Astfel, 63% dintre respondenţi au spus că acordarea de bonusuri şi prime cu ocazia sărbătorilor reprezintă un criteriu esenţial pentru ei atunci când aleg un angajator. Pentru alţi 30%, ele sunt binevenite, dar alte beneficii contează mai mult, în timp ce doar 7% au declarat că ar renunţa la prime şi bonusuri în favoarea altor beneficii.
În comparaţie cu anul trecut, aşteptările financiare ale angajaţilor au crescut. Astfel, 17% dintre respondenţi se aşteaptă ca suma primită anul acesta să depăşească valoarea de 500 de lei, alţi 30% estimează că vor primi o sumă între 101 şi 300 lei, iar 10% se aşteaptă ca prima să echivaleze o valoare cuprinsă între 301 şi 500 de lei.

Totodată, 8% se aşteaptă să primească mai puţin de 100 de lei, iar 35% nu sunt siguri că vor primi. Procentul celor care se bazează pe prima în bani de la angajator a crescut mult în comparaţie cu anul trecut, ca dovadă a faptului că bugetul alocat coşului de cumpărături de Paşte a crescut şi el, marcat de inflaţia mare din acest an. Circa 35% dintre respondenţi spun că bugetul total alocat pentru sărbătorile pascale este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alţi 45% spun că vor cheltui la fel, pe când 15% vor aloca un buget mai mare.

Pe de altă parte, 90% au zis că cea mai parte a bugetul o vor cheltui pentru alimente pentru masa de Paşte, în timp ce doar 5% vor aloca un buget mai mare pentru cadouri.
Când vine vorba de cum isi vor petrece sarbatorile pascale, 40% dintre angajaţi se vor relaxa acasă, iar 35% vor petrece zilele libere în vizită la familie şi prieteni. Doar 5% vor merge într-o scurtă vacanţă în ţară şi alţi 5% în oraş cu familia sau cu prietenii. Sondajul a fost efectuat în perioada 25 martie – 15 aprilie pe un eşantion de 1.217 utilizatori de internet din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 84 = 90