MAȘINA PERSONALĂ, PREFERATĂ DE ROMÂNI

0
360

Indiferent de vreme sau că e vacanța sau nu, în marile oraşe din România se circulă bară la bară, iar șoferii  pierd minute bune stând în cozile din trafic. Cu toate acestea mașina personală continuă să fie mijlocul de transport zilnic preferat de 40% dintre români. Un studiu recent arată că 4 din 10 români preferă deplasările zilnice cu maşina personală, în timp ce peste 60% spun că vor continua să o folosească şi în următorii doi ani.

În acest context, consumatorii din România sunt dispuși să plătească în plus pentru o mașină dotată cu diverse sisteme bazate pe tehnologie, în special pentru creșterea siguranței, cu motorizare alternativă, electrică sau pe baterie, și cu dispozitive pentru conectare. Însă, chiar dacă românii ar plăti mai mult pentru o mașină electrică decât pentru una cu motor cu combustie internă, 70% se așteaptă să se încadreze într-un interval de preț de până în 100.000 de lei, circa 20.000 de euro, pentru un astfel de autovehicul.

În același timp, șapte din zece participanți la sondaj  sunt de acord să ofere acces la datele personale colectate cu ajutorul tehnologiei de bord dacă acestea sunt utilizate pentru actualizarea informațiilor referitoare la siguranța rutieră și pentru prevenirea accidentelor, pentru actualizarea informațiilor cu privire la congestiile din trafic și rutele alternative, sugestii de rute mai sigure  și indicații despre parcările din apropiere.

Pandemia a influențat în mare măsură comportamentul de consum, având în vedere că aproape jumătate dintre românii care au participat la studiu au spus că în această perioadă și-au schimbat planurile cu privire la achiziționarea unui autovehicul. Pentru 16% schimbarea a constat în faptul că au decis să își cumpere o mașină personală, deși anterior nu intenționau, pentru a evita transportul public.

Ca modalitate de plată, peste 50 la sută dintre românii încă preferă numerarul, în timp ce doar patru din zece apelează la credit bancar sau la leasing pentru achiziția unei mașini. De asemenea, aceștia rămân reticenți cu privire la achiziția unei mașini în mediul on-line, astfel că peste 80% optează pentru achiziția fizică. Sociologii spun că dependenţa românilor de propria maşină este un semn de subdezvoltare şi efectul faptului că la noi în ţară transportul în comun nu funcţionează bine.

În ciuda crizei de semiconductori apărute pe piaţa auto, industria dă semne de revenire. În primele 3 luni al anului, în România, s-au înmatriculat peste 109 mii de autoturisme. Un sfert dintre ele sunt maşini noi. Piaţa acestora a crescut cu 40% în primul trimestru al acestui an. Oficial, la noi în ţară există o mașină la fiecare două persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 42