VACCINAREA ANTI-COVID SE MUTĂ LA MEDICII DE FAMILIE

0
516

Activitatea de vaccinare împotriva coronavirusului urmează să fie reorganizată prin închiderea tuturor centrelor de vaccinare până la mijlocul lunii mai. Doar în spitale se va mai putea face acest lucru, urmând ca din vara imunizarea să aibă loc doar în cabinetele medicilor de familie. O ordonanță de urgență a Guvernului, aprobată la sfârșitul săptămânii trecute, stabilește că centrele de vaccinare împotriva COVID-19 organizate în alte locații decât spitalele își vor înceta activitatea în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ. Astfel, pentru că a intrat în vigoare pe 14 aprilie, urmează ca până pe 14 mai toate centrele de vaccinare să se închidă.

Doar până la data de 30 iunie se va menține activitatea centrelor de vaccinare din spitale. Ulterior, de la 1 iulie, activitatea de vaccinare împotriva coronavirusului se va face exclusiv prin cabinetele medicilor de familie. Apoi, apar schimbări legate de ticetele de masă, în valoare de 100 de lei, acordate celor care s-au vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19. Concret, de-acum nu se mai acordă tichete de masă pentru vaccinare.
Totuși, cei care s-au vaccinat cu schema completă până pe 14 aprilie și nu au reușit să primească tichetele de masă aferente urmează să le primească de la autoritățile locale, centrele de vaccinare fiind obligate să le transmită acestora datoriile pe care le au față de populație în această privință.

Odată cu scăderea numărului de infectări cu Sars Cov 2 în ultimele luni, dar și din momentul eliminarii tuturor restricțiilor a scăzut și adresabilitatea pentru vaccinarea anti-covid. La centrele de vaccinare, care au mai rămas deschise, numărul prezentărilor a ajuns de ordinul zecilor de persoane. Formele de boală sunt acum asemănătoare unei răceli, ceea ce face ca numărul pacienților internați cu covid să fie și el în scădere, la fel și cel al deceselor asociate bolii. Cifrele oficiale arată că în cei doi ani de pandemie, peste 2,8 milioane de români s-au infectat cu noul coronavirus, iar peste 65 de mii de persoane au pierdut lupta cu boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

44 + = 48