LOCURI DE MUNCĂ PENTRU UCRAINENI

0
412
Sursa foto: cotidianulmd.ro

Republica Moldova are posibilitatea să ofere refugiaților ucraineni locuri de muncă în domeniul IT, Zonele Economice Libere, sectorul construcției, industria textilă și HoReCa. Afirmația a fost făcută recent de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS). Potrivit acestuia, Republica Moldova a fost prima țară care imediat, cum au început a veni refugiații, le-a permis necondiționat, fără restricții, să se angajeze în câmpul muncii.

Pe de altă parte, mulți basarabeni spun că Republica Moldova nu are locuri de muncă pentru proprii cetățeni, ca să nu mai vorbim pentru refugiații ucraineni. Expertul Veaceslav Ioniță a menționat la rândul său că acesta nu este un motiv de îngrijorare pentru că numărul cetățenilor ucraineni care va rămâne nu este atât de mare, iar Republica Moldova are posibilitatea să-i ajute. În opinia expertului, Guvernul de la Chișinău trebuie să încurajeze atât parcurile IT cât și Zonele Economice Libere să promoveze Republica Moldova ca o țară unde pot fi atrase investiții în aceste sectoare, care vor permite dezvoltarea țării și ajutorarea refugiaților ucraineni.

Totodată, Veaceslav Ioniță mai menționează că în Ucraina situația rămâne dramatică, multe companii internaționale care aveau alocate capacități de producție pe teritoriul ucrainean ar putea vedea Republica Moldova drept o sursă alternativă de realocare a capacităților lor de producție. Potrivit datelor oficiale, de la începutul războiului dintre Ucraina și Rusia, din data de 24 februarie și până în prezent, Republica Moldova a gestionat un flux de 297.728 de cetățeni ucraineni. Nu toți cei care au plecat din Ucraina au rămas în Republica Moldova, ci s-au refugiat în alte state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

51 + = 59