MOMENT ISTORIC PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

0
349
Sursa foto: qmagazine.ro

Moment istoric la Chișinău. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat ieri cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ea a declarat că cetăţenii Republicii Moldova demonstrează lumii că este un popor matur, democratic și că realizarea acestui obiectiv este o datorie a conducătorilor țării faţă de cetăţeni săi. Maia Sandu a precizat că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este adresată lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care deţine conducerea rotativă a Consiliului Uniunii Europene, şi că ea va fi depusă la Bruxelles în zilele următoare.

Documentul a fost semnat şi de către şefa Guvernului, Natalia Gavriliţa, şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.Tot ieri, și premierul georgian a depus cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Cele două ţări se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Uniunii Europene să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

Deși mai mulți lideri europeni au salutat cererile de aderare la Uniunea Europeană a celor 3 țări, procesul este în mod normal unul lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare. În prezent, Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia sunt țările care au oficial statutul de candidate la aderare. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani. Uniunea Europeană are 22 de state membre, printre care și România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 2 = 8