45 DE ANI DE LA MARELE CUTREMUR

0
397

Au trecut 45 de ani de la seismul care a distrus mii de vieți. Pe 4 martie 1977, ora 21 și 22 de minute, s-a produs cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 kilometri, iar miscarea tectonica a durat 55 de secunde, fiind cea mai puternică din istoria modernă a României. În toată țara, seismul din ‘77 a lăsat în urmă 1.578 de morți, peste 11.000 de răniți și alte câteva zeci de mii de oameni fără casă. În total, 35.000 de locuințe s-au făcut una cu pământul! Singura înregistrare a acestui dezastru a fost luată de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii Române.

În municipiul Buzău, există numeroase clădiri care prezintă un risc major în cazul unui cutremur. Mai exact, este vorba de 44 de blocuri de locuințe și case care sunt considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism. Cele mai multe imobile încadrate la categoria celor cu risc de prăbușire la cutremur se află pe Cuza Vodă, cea mai veche stradă din oraș. În cazul acestor imobile, Primăria Buzău a anunțat, recent, un program de consolidare a acestora, cu bani europeni.

Totodată, primarul Constantin Toma a mai anunțat că 20 de blocuri cu risc seismic major vor fi consolidate integral cu bani de la stat. În urma cutremurului din 4 martie 1977, în județul Buzău, s-au înregistrat pagube uriașe. Potrivit presei locale a vremii, aproape 1.900 de clădiri, din mediul urban și rural, au fost distruse complet sau avariate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 59 = 60