PROPUNERI DE NOI MĂSURI DE RELAXARE

0
375
Sursa foto:time.com

Românii ar putea scăpa în curând de purtarea măștii de protecție în spațiile exterioare, dar și de prezentarea certificatului Covid pentru accesul în restaurante, centre comerciale și evenimente private. Propunerile vin din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că la baza acestora stau trendul descendent, scăderea numărului de internări la terapie intensivă sub 50%,  și un număr relativ mic de persoane internate. Rafila a afirmat că s-a atins deja parametrul privind 50% din paturile de la terapie intensivă libere, rata de ocupare fiind în prezent sub 47%.

Printre măsurile de relaxare propuse de minister se află eliminarea certificatului verde la intrarea în marile magazine, creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, săli de sport şi piscine, evenimente private cu maximum 200 de persoane, iar masca să nu mai fie obligatorie în aer liber.

Ministrul Sănătăţii a arătat că se înregistrează o scădere constantă, la nivelul tuturor indicatorilor, evoluţia ratei de pozitivitate care a ajuns la 15% din totalul testelor, precum şi un trend descendent al deceselor şi al persoanelor internate la ATI. Sunt însă și măsuri care trebuie  păstrate. Astfel, se va menține carantina și izolarea pentru persoanele care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat. Personalul din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice va fi supus testării săptămânale. De asemenea, se vor menține măsurile de dezinfecţie şi igienă în mijloacele de transport public.

Ministrul Sănătăţii a mai arătat că se păstrează şi recomandarea de telemuncă şi utilizarea programului de muncă decalat în instituţiile publice centrale şi locale. Aceste relaxări vor fi supuse CNSU pentru a fi aprobate, apoi Guvernul va fi cel care va reglementa noile măsuri. Ministrul Sănătății se așteaptă ca, în cel mult două săptămâni, România să ajungă la mai puțin de 1.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 4 =