AVEM UN NOU COD RUTIER

0
281
Sursa foto: Arhivă

Noile prevederi ale Codului Rutier au intrat de ieri în vigoare, iar șoferii trebuie să știe că au apărut o serie de modificări importante. Una din principalele noi reglementări se referă la introducerea unui alt prag de viteză – 70 km/h peste limita maximă admisă -, depăşirea acestuia urmând să fie sancţionată cu reţinerea permisului pentru 120 de zile, fără posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la o lună. O altă prevedere a noului Cod Rutier constă în definirea comportamentului agresiv la volan, precum şi sancţionarea acestui comportament cu amendă cuprinsă între 580 de lei şi 725 de lei, clasa a II-a de sancţiuni, şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Se majorează și amenda pentru nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate: de la 580 – 725 de lei la 870  – 1.160 lei.

Totodată, se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile, iar dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, amenda creşte de la 870 lei pana  la 2.900 lei şi se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 60 de zile la 90 de zile. Și în ceea ce privește circulația pe autostradă au apărut reguli noi. Astfel, se sancţionează fapta privind circulaţia nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgenţă a autostrăzilor cu amendă de pana la  2.900 de lei, şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. De asemenea, efectuarea manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi, se sanctioneaza cu suspendare permisului auto pentru 3 luni.

Guvernul a mărit şi amenzile pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depăşire şi neacordarea de prioritate. Totodată, s-a introdus o nouă contravenţie pentru nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului. Noile prevederi aduc însă o facilitate importantă pentru cetăţeni – posibilitatea susţinerii testului de verificare a cunoştinţelor regulilor de circulaţie, care permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al Poliţiei Rutiere de pe teritoriul României. Modificările Noului Cod Rutier adoptate de Guvern au ţinut cont şi de un obiectiv asumat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care România s-a angajat să reducă numărul de victime, persoane grav rănite şi decese ale accidentelor rutiere cu 25% faţă de nivelul de referinţă, anul 2019, termenul asumat fiind anul 2026.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =