CE GREȘELI SĂ EVIȚI LA PURTAREA MĂȘTII

0
255
Sursa foto: al-monitor.com

Utilizarea măştilor de protecţie este una dintre principalele metode prin care putem preveni infecţia cu noul coronavirus. Le purtăm la interior, la exterior, la muncă din dorinţa de a ne proteja atât pe noi, cât şi pe cei din jur. Însă, din grabă, neatenţie sau pur şi simplu pentru că nu ştim, putem face greşeli care să compromită rolul măştilor.

Alegi măşti închise la culoare – Motivul estetic ar trebui să fie ultimul luat în calcul atunci când alegem masca. Cele negre au tendinţa să absoarbă mai multă lumină şi să se încălzească mai repede, ceea ce favorizează înmulţirea bacteriilor. Alege în schimb măşti deschise la culoare, cum ar fi bej, bleu sau roz.

Nu te speli pe mâini – Mâinile sunt una dintre cele mai importante surse de transmitere a virusurilor. Atingem mânerele, barele de susţinere, banii sau cumpărăturile. Toate acestea, la rândul lor, au fost atinse de alte persoane. Apoi ducem mâna la mască fie pentru a o fixa mai bine, fie pentru a o pune sau chiar da jos. Şi astfel riscul de transmitere a virusurilor creşte, chiar şi atunci când punem o mască nouă. Recomandat este să te dezinfectezi pe mâini înainte să atingi masca sau, şi mai bine, să te speli cu apă şi săpun.

Nu o porţi corect – Principalele puncte de acces în organism ale virusului SARS-CoV-2, şi nu numai, sunt gura, nasul şi ochii, dacă te freci la ochi cu mâinile murdare. Te poţi proteja prin purtarea corectă a măştii. Aceasta trebuie să acopere nasul şi gura, împiedicând astfel inhalarea particulelor ce conţin virusuri sau bacterii.

Îţi atingi faţa – Fie pentru a aranja masca sau pentru a da o şuviţă de păr de pe faţă, avem obiceiul involuntar de a ne atinge faţa pe parcursul zilei. Însă degetele pot purta nenumăraţi germeni şi virusuri, care contaminează masca şi, bineînţeles, ajung cu uşurinţă în zona gurii sau a nasului, crescând riscul de infectare.

Laşi masca sub bărbie – Eşti într-o zonă cu puţini oameni în jur şi te simţi în siguranţă să tragi de mască şi să o aşezi sub bărbie câteva minute. Mare greşeală! Pe gât se pot aşeza vaporii de la respiraţia unei alte persoane sau cei rezultaţi în urma tusei sau a strănutului dacă ai vorbit au ai trecut pe lângă o persoană care era infectată cu noul coronavirus sau cu o răceală. Atunci când laşi masca sub bărbie, ea se poate contamina pe partea interioară, iar virusurile vor ajunge cu uşurinţă în zona gurii şi a nasului..

Nu o schimbi des – Te numeri printre persoanele care folosesc aceeaşi mască mai multe zile la rând? Măştile medicinale sunt de unică folosinţă, aşadar ar trebui schimbate zilnic sau chiar mai des dacă le porţi mai multe ore pe zi. De exemplu,măştile chirurgicale trebuie schimbate la 3-4 ore, în timp ce cele FFP, la fiecare 8 ore. Măştile din materiale refolosibile trebuie schimbate la 4 ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 85 = 88