IMPORTANȚA HIDRATĂRII PENTRU ORGANISM

0
256

Nu am băut apă toată ziua! Ne putem afla în această situație atât în perioadele încărcate, cât și iarna. Primul impuls este acela de a compensa cu 2 litri băuți dintr-o dată. Greșit, spun specialiștii. Un astfel de comportamemnt poate afecta rinichii și ficatul.

-De fapt, greșelile în hidratatare afectează toate organele vitale – inima, plămânii, ficatul și rinichii.

-Peste 60% din greutatea corporală înseamnă apă. Toate reacțiile din organismul nostru au loc în apă, inclusiv respirația. Fiecare schimb de cellule din organism se face exclusiv în prezența apei.

-Plămânii au nevoie de apă. Respirăm cu ajutorul unei molecule din sânge numită hemoglobină. Are în interior un atom de fier. Atomul de fier fixează molecula de oxigen. Se formeză oxi hemoglobina, solubilă în apă. Scăderea nivelui de lichid din plămân face ca această substanță să nu mai fie solubilă, deci nu mai avem oxigen.

-2.000 de reacții diferite știe să execute ficatul. Intră în digestie, în activitatea sistemului imunitar. Așa că, atunci când nu beți suficientă apă, în ficat se acumulează ureea, acidul uric și creatinina, ce sunt reziduuri care apar după sinteza proteinelor.

-Deshidratarea scade sau crește tensiunea. Pentru că scade volumul sângelui. Rinichii reabsorb apa și aceasta nu mai trece în urină. Apar concentrații mari din hormonul numit vasopresină. Strânge vasele de sânge și așa crește tensiunea.

-Toate lanțurile biologice au nevoie de apă. Ar trebui să bem 1-2 pahare de apă pe oră, dar în mod constant. În niciun caz nu consumăm 2 litri de apă pe la finalul zilei. Rinichii vor fi suprasolicitați, organismul neputând sa elimine în urină ceea ce a acumulat dintr-odată. În concluzie, beți un pahar pe oră, inclusiv iarna, când e ușor să uitați de apă. Este tot ce vă cer propriile celule!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + = 10