VALUL 5 AL PANDEMIEI, APROAPE DE FINAL

0
391

Valul 5 al pandemiei se apropie de final, iar în cel mult trei săptămâni se va renunța la purtarea măștii de protectie în aer liber, eliminarea restricțiilor urmând să se facă gradual. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a prezentat ieri datele evoluției pandemiei, iar cifrele arată că suntem pe un trend descrescător,  atât în ceea ce privește cazurile noi de infectare și rata de pozitivare, cât și numărul de decese asociate Covid-19. Dacă acest trend se va menține, în cel mult 3 săptămâni vom ajunge să raportăm zilnic un număr de cazuri noi doar cu trei cifre.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că tulpina Omicron devine cvasi-dominantă, peste 95% din totalul secvenţierilor arătând că îmbolnăvirile cu COVID-19 sunt cu această tulpină. Pentru a relaxa însă restricţiile, pe lângă numărul de cazuri noi trebuie să scadă şi numărul pacienţilor de la Terapie Intensivă. O primă ţintă este să fie ocupate mai puţin de jumătate din paturile de la ATI Covid, deci sub 900 de pacienţi să mai fie în stare gravă.

Măsurile de relaxare vor fi luate însă gradual, spun oficialii din guvern, care speră să avem sărbători de Paşte fără restricţii. Se lucrează şi la un calendar etapizat si echilibrat, care să permită reluarea vieţii normale. După valul 5, o parte din centrele de testare se vor închide, spune ministrul, dar oamenii se vor putea testa gratis la medicii de familie, la spitale sau prin ambulanţă. Oficialii din guvern caută acum soluţii legale pentru ca persoanele angajate doar pe durata stării de alertă să poată fi menţinute în activitate şi după ridicarea măsurii, mai ales că sunt multe instituţii cu un deficit major de personal, precum serviciile de ambulanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 5 =