PLAFONAREA TARIFELOR POLIȚELOR RCA

0
251

Pentru că tarifele politelor RCA au înregistrat o adevărată explozie în ultima perioadă, Guvernul vrea să intervină pe piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. În acest sens a fost pus în dezbatere la Ministerul Finanțelor un proiect care plafonează timp de 6 luni tarifele polițelor RCA, măsura urmând să se aplice atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice. Concret, proiectul stabileste un  tarif de primă maxim pentru asigurarea obligatorie RCA pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie. Atenție însă, tarifele maxime respective se vor aplica numai în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a proiectului. Cu alte cuvinte, plafonarea nu va afecta în niciun fel polițele RCA deja încheiate până în ziua anterioară intrării în vigoare a proiectului. Intrarea în vigoare se va produce la zece zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.

Foarte important este că tarifele maxime se vor stabili pentru clasa de bonus-malus B0, astfel că ele vor putea fi mai mari în cazul șoferilor care au antecedente rutiere. Asigurătorii care vor depăși tarifele maxime stabilite de Guvern vor risca amenzi de până la 50.000 lei, dar și sancțiuni complementare. Practic, Guvernul se folosește de o „portiță” din Legea concurenței care-i permite să intervină pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor. Legea concurentei spune clar că pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora.

Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. Declanșarea procedurii falimentului în cazul City Insurance a fost punctul critic al pieței RCA. Acest eveniment a dus la o creștere bruscă a prețurilor polițelor, iar in prezent asiguratorii vor trebui să preia mai mult risc.

Unii asiguratori RCA au ajuns la prețuri duble sau aproape triple, din cei șapte rămași care aveau tarife mici, iar alte companii le-au menținut aproximativ pe aceeași linie. In luna ianuarie conducătorii auto au ajuns sa plateasca si peste 1.100 de lei pentru o poliță de 6 luni. Şoferii prinşi de poliţişti în timp ce circulă pe drumurile publice fără să aibă o poliţă de asigurare RCA valabilă, riscă amenzi între 1000 şi 2000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

63 + = 69