AUTORITĂŢILE SE PREGĂTESC DE RIDICAREA RESTRICȚIILOR, DAR CU PRECAUȚIE

0
967

Deși numărul cazurilor noi a început să scadă, situaţia din spitale este încă serioasă. Numărul celor internaţi cu Covid continuă să crească. Dintre cei aproape 11.000 trataţi în spitale, 1.155 sunt la Terapie Intensivă – mai mulţi decât la ultima raportare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a precizat că relaxările vor începe doar când numărul bolnavilor COVID de la ATI va scădea susţinut. Prima măsură ar putea fi renunțarea la mască în aer liber, probabil în 2-3 săptămâni. Autorităţile vor pune problema ridicării stării de alertă în următoarea perioadă.

Datele strânse din 40 de spitale din ţară arată că, la ATI Covid, doar un pacient din cinci e vaccinat. Un raport al INSP, în care au fost analizate datele medicale a 213 pacienți internați la ATI, arata că vârsta medie este în acest val de 69 de ani. Mai mult de 88 % au și alte afecțiuni. Și doar 18,5% dintre pacienți erau imunizati  anti-covid. În mod surprinzător, doar unul din opt avea varianta Delta, semn că şi Omicron le poate face mult rău celor mai vulnerabili, mai ales dacă nu sunt imunizaţi.

În România, doar 41,92% dintre populația eligibilă s-a vaccinat, iar adresabilitatea este în continuă scădere. Ca urmare, autoritățile au început să închidă unele centre de vaccinare, iar în viitorul apropiat imunizarea anti-covid s-ar putea face doar la medicul de familie. Specialiștii fac apel la oameni să nu lase garda jos şi să se protejeze prin toate mijloacele, fiindcă şi omicron ucide. În țări precum Danemarca, Suedia, Norvegia și Marea Britanie, unde autoritățile au anunțat eliminarea unora dintre restricții, majoritatea populației este vaccinată anti-COVID, iar numărul pacienților internați la ATI este mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =