ALOCAȚII MAI MARI DE LUNA ACEASTA

0
295

Luna aceasta copiii vor primi  alocații mai mari, după ce  au fost majorate cu 20 %,  de la 1 ianuarie. Astfel, copiii în vârstă de până la doi ani, dar și cei cu handicap, indiferent de vârstă, vor primi 600 de lei. Marea majoritatea însă, cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, au de primit o alocație de 243 de lei. Aceasta este singura majorare a alocațiilor pentru 2022. Totuși, ordonanta Guvernului, adoptată la sfârșitul anului trecut,  stabilește că alocația de stat va fi indexată din oficiu, începând din ianuarie 2023, cu rata medie anuală a inflației stabilită de Institutul Național de Statistică.

Anterior majorării, alocaţiile aveau o valoare de 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani şi pentru copiii cu handicap în vârstă de până la 18 ani şi de 214 lei pentru copiii cu vârste între doi şi 18 ani. Impactul suplimentar la buget pentru majorarea alocațiilor  este de aproximativ 2 miliarde de lei. În România, toti copiii au dreptul la alocație de stat, iar pentru a beneficia de aceasta, familia trebuie să depună anumite documente la primăria localității de domiciliu. Dosarul pentru obținerea alocației trebuie să conțină, printre altele, o cerere tip, copii ale actelor de identitate părinți, copie și original certificatului de naștere copil și livret de familie, în copie și original.

Dacă părinții doresc virarea alocației într-un cont bancar, trebuie depus și un extras de cont pe numele titularului. Dosarul pentru alocație trebuia depus în termen de 30 de zile de la data nașterii copilului. Plata alocației poate fi suspendată în două situații: dacă timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocație de stat, caz în care recuperarea și reluarea în plată se face pe baza unei cereri scrise de reprezentantul legal al copilului. Dacă un elev acumulează într-un semestru între 10 și 19 absențe nemotivate, alocația pentru susținerea familiei scade cu 20%, iar dacă lipsește 20 de ore de la școală, suma se înjumătățește. În situația în care numărul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept. Peste 3,6 milioane de copii din România beneficiază de alocație de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =