FERMIERII, SPRIJINIȚI FINANCIAR ȘI ÎN 2022

0
336

Guvernul va încerca, și anul acesta, să-i ajute financiar pe fermierii din România, prin programele derulate prin Ministerul Agriculturii, încă de anii trecuți. Primul program, care este și cel mai cunoscut, este Programul Tomata, un sector unde românii sunt deficitari, și asta pentru că importăm mai mult decât producem. Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, numărul beneficiarilor programului Tomata a scăzut de la aproape 20.000 în anul 2019 la aproximativ 11.000, în prezent. Astfel, cei care se înscriu în Programul Tomata, ediția de anul acesta, vor primi, în total, 4.000 de euro de la Guvern. În afară de Tomata, Ministerul Agriculturii încurajează fermierii români să cultive și usturoi, pe întreg programul de susținere fiind alocați 22 de milioane de lei. Un alt program de ajutorare a fermierilor în 2022 este cel privind motorina utilizată în agricultură.

Recent, Guvernul a aprobat continuarea subvenţiei preţului motorinei utilizată în agricultură, suma alocată pentru plăţi în anul acesta fiind de peste 300 de  milioane de lei. Potrivit acestui act normativ, subvenția unitară la motorină în anul 2022 va fi de 1,63 de lei/litru, ceea ce inseamna  aproape 25 % din prețul carburantului utilizat în agricultură. Ministerul Agriculturii introduce anul acesta și două programe noi de ajutor pentru fermieri: cartofii și strugurii de masă. La cartofi, deși  tara noastra produce mult, lipsesc depozitele în care să fie menținuți o perioadă mai lungă de timp, iar vânzarea lor să fie la un preț sustenabil. Astfel, în  Planul Național Strategic viitor, ministerul a alocat o sumă de 30 de milioane de euro, special pentru crearea de unități de depozitare, astfel încât în următorii 2 ani să se  reducă nivelul importurilor de cartofi în țară.

La fel de bine stăm și la producția de struguri, țara noastră numărându-se printre liderii din Europa la producția de vin și exportăm deja în întreaga lume.Calitatea românească a vinului este recunoscută peste tot, au apărut și cramele mici, extrem de importante pe piață, însă suntem încă deficitari la strugurii de masă. Românii trebuie să cumpere struguri de masă produși în România. Așa că Guvernul vine în sprijinul fermierilor care pot produce struguri de masă, și pentru care anul acesta alocă 15 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 8 = 16