NOI REGULI DE ACCES, DUPĂ PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ

0
341

România prelungește starea de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu 7 februarie, măsura care vine cu noi reguli de acces pentru persoanele vaccinate împotriva Sars Cov 2, dar și cu scurtarea carantinei, în cazul infectării. Astfel, începând de luni, intrarea în supermarketurile din mall-uri se va face și fără certificatul verde, dar exclusiv pe culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare şi ieşire în și din acestea.

Totodată, trebuie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp din suprafaţa destinată vânzării, pentru fiecare persoană, iar numărul coşurilor de cumpărături  trebuie  limitat la numărul maxim de persoane ce poate avea acces. În continuare activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale este  permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR  sau antigen, precum și persoanele care se află între sfârşitul perioadei de izolare şi până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

Accesul în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp este permis tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană cu afişarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă. Programul  activității tuturor operatorilor economici rămâne în intervalul 05.00-22.00, iar prin excepție, își pot continua activitatea și în afara acestui orar farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu și transportatorii de persoane. Evenimentele private rămân în continuare interzise și trebuie să ne protejăm cu mască în spațiile publice.

Reguli noi sunt și pentru completarea formularului de localizare, obligatoriu pentru cei care intră în România. Astfel, a fost extinsă perioada de la 24 la 72 de ore, înaintea utilizării formularului, la care se adaugă alte 24 de ore ulterioare trecerii frontierei. Guvernul a adoptat şi regula europeană care prevede că certificatul digital este valabil pentru călătorii în țările Uniunii doar pentru cei care au şi doza booster. În interiorul României, certificatul poate fi folosit ca şi până acum. Autoritățile au scurtat și perioada de izolare a celor care au COVID-19: 5 zile pentru persoane vaccinate, respectiv, 7, pentru cele care nu au primit serul anticovid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 7 = 12