REGULI NOI DE CARANTINARE

0
341
Sursa foto:jurist.org

Eliminarea listei care alocă țărilor o culoare, în funcție de numărul de infectări cu covid-19 și modificări în ceea ce privește durata carantinei. Sunt noile reguli pe care Comitetul Național pentru Situații de Urgență le-a institutit începând, de astăzi, 1 februarie. Astfel, sistemul folosit până acum, și anume o listă, în care fiecarei țări i se atribuia o culoare-roșu, galben sau verde, în funcție de numărul de cazuri de infectare cu Sars Cov 2, va dispărea. Totodată, carantina va avea o durată de cinci zile pentru toate persoanele care vin în țara noastră și nu prezintă un certificat digital european sau alte documente compatibile cu acesta, care să ateste vaccinarea completă, trecerea prin boală în ultimele șase luni sau rezultatul negativ al unui test PCR.

Regulile se aplică indiferent dacă o persoană vine din UE sau din afara blocului comunitar. Tot cinci zile vor sta în carantină și contacții direcți ai unei persoane bolnave de COVID-19. Există însă și anumite categorii de persoane  care sunt exceptate de la carantină. Nu vor mai sta în carantină nici persoanele considerate contacti direcți, dar care au trecut prin boală recent, respectiv cele aflate în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

Tot de astăzi se aplică reguli noi de călătorie și în Uniunea Europeană. Mai exact, valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene se limitează la nouă luni, iar pe certificate vor fi înscrise și dozele booster. Măsura este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern revenind fiecărui stat membru.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital COVID-19, dar, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la vaccinarea cu schema completă şi nu au doza booster.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =